Dostupni linkovi

Ucjenjuje li Moskva Podgoricu?


Andrei Nesterenko, foto: Vijesti
Andrei Nesterenko, foto: Vijesti
Ne razumijem politiku crnogorske Vlade, ljutito je za list Dan konstatovao ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko.

Nije mu jasno kako se, kako kaže, njeni visoki zvaničnici još prije raspisivanja tendera za prodaju Kombinata aluminijuma, molili Ruse da preuzmu tu kompaniju, pozivajući se na istoriju,bratske odnose i potrebu očuvanju crnogorske ekonomije, a sad te iste Ruse tjeraju.

Zato se Nestarenko zalaže da se ruska En plus grupa Olega Deripaske i Vlada dogovore o nastavku poslovanju u KAP –a. U suprotnom to će ugroziti crnogorsko-ruske odnose.

Na oštre poruke ruskog ambasadora oglasilo se crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Naš je interes da sa Rusijom imamo najbolje moguće odnose i tu se ne slažemo sa ambasadorom da ih pitanje KAPa može pogoršati, niti sa njegovom ambicijom da komentariše politiku Vlade Crne Gore. Naravno, pod uslovom da su mediji vjerno prenijeli njegovu izjavu", rekao je generalni direktor za bilateralne odnose Ramiz Bašiš Radiju Antena M.

Član Skupštinskog odbora za međunarodne odnose Branko Radulović iz opozicionog Pokreta za promjene, koji se dugo bavio problemima u KAP-u, Nestarenkovu izjavu naziva nastavkom ucjenjivačke politike i dodaje:

Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
"Kamo sreće i da Bog da da se napokon Crna Gora okrene sebi, da ne zavisi ni od Istoka ni od Zapada nego da sa i jednima i drugima ima jedne partnerske, uvažavajuće odnose, da budemo uistinu uvaženi međunarodni faktor, a ne prepoznatljiv po korupcionšakim poslovima, ne stjecište ruske i ostale mafije nego zemlja gdje će pravo i pravda dominirati. Jednostavno bih se nasmijao tome i rekao mu – Ajde prošetaj", kaže Radulović.

Raško Konjević iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije koja je prva zatražila raskidanje odnosa sa ruskim partnerima u KAP-u, ne misli da epilog dešavanja u toj kompaniji može na bilo koji način da utiče na odnose Crne Gore i Rusije.

"Ne treba miješati odnose dvije države sa jednim investitorom koji se pokazao nesolidnim jer je svakome jasno da ne poštuje svoje ugovorne obaveze. Odnosi dvije države počivaju na ekonomskim i političkim interesima i mismil da će oni i dalje ići uzlaznim trendom, kakvi su bili i da na te odnose neće baciti sjenu ovaj problem koji država Crna Gora ima sa ruskim partnerom koji nepoštuje ugovorne obaveze. Kada ne poštujete ugovorne obaveze onda ne postoji drugi način da tu saradnju nastavite osim da taj ugovor raskinete", navodi Konjević.

Različite percepcije

Kabinet premijera Igora Lukšića nedavno je odlučio da raskine ugovor sa ruskim vlasnicima KAP-a, koji najveće crnogorsko preduzeće ostavljaju u dugovima koji se mjere stotinama miliona eura.

Da se Lukšićeva i percepcija ambasadora Nestarenka bitno razlikuju u tome ko je kome pomogao potvrđuje premijerova nedavna izjava u intervjuu Televiziji Vijesti u kome je potvrdio kako je Vlada 2009. teret od 60 miliona rura nametnula građanima, pošto je Oleg Deripaska bio u problemima.

Oleg Deripaska, foto iz arhive
Oleg Deripaska, foto iz arhive
"Deripaska je jedva živ dolazio u Crnu Goru, tada u pratnji Sergeja Šojgua koji je, kao kopredsjedavajući onog tima za ekonomsku saradnju, zastupao njihove interese. Dakle, on je tada ličio na čovjeka koji definitivno nema milijarde nego na čovjeka koji je u predinfarktnom stanju", rekao je Lukšić.

Podgorički Kombinat aluminijuma prodat je 2005 za 48,5 miliona eura offshore kompaniji za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski, a koji se obavezao na dodatne investicije.

No, umjesto nove tehnologije, znanja, korporativne kulture i svježeg kapitala samo je koristio subvencije za struju vrijedne desetine miliona eura, ali i ostale povlastice Vlade koja mu je oprostila čak i utaju poreza od sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona eura KAP-ovog duga iz perioda prije međunarodnih sankcija.

Ugovorom o poravnanju koji ruski partner nije ispoštovao Vlada je preuzela i garancije na dug ruskih vlasnika inostranim bankama od 132 milona Eura, od čega će 22 miliona Dojči Banci uskoro stići na naplatu.

"Da nijesmo bili takvi ne bi ni oni bili takvi, da nijesmo sklapali sa đavolom pakt ne bi ni oni bili takvi. Zato tu gospodu treba hitno ispratiti, ne plaćati im ništa, dovesti tužioca koji će ispistati stanje i doći do pravog bilansa, ekonomskog i finansijskog", kaže Branko Radulović iz opozicionog Pokreta za promjene.
XS
SM
MD
LG