Dostupni linkovi

Javnost ostala uskraćena za podatke Rusa o KAP-u


Aleksej Kuznjecov na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije, 12. mart 2012.
Aleksej Kuznjecov na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije, 12. mart 2012.
Iako se, s obzirom na najavljeno učešće predstavnika rukog investitora koji gazduje podgoričkim Kombinatom aluminijuma, od sjednice skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije u ponedjeljak očekivalo da otkrije nove detalje u vezi privatizacije KAP-a, do toga nije došlo jer je, nakon prepucavanja vlasti i opozicije u vezi proceduralne problematike predsjednik borda direktora Kombinata Aleksej Kuznjecov sa saradnicima napustio sastanak.

Sjednica skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije u ponedjeljak nije održana pa će javnost, do daljeg, ostati uskraćena za detalje privatizacionog aranžmana države Crne Gore i Centralno-evropske aluminijumske kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske, viđene iz ugla investitora.

O pitanju - da li postoje pretpostavke za učešće predsjednika borda direktora KAP-a Alekseja Kuznjecova u radu ovog skupštinskog tijela, vlast i opozicija su i prethodnih dana polemisali putem medija, ali je tokom pokušaja da se održi saslušanje predstavnika investitora u ponedjeljak cijela stvar kulminirala.

Pošto dnevni red nije izglasan nije bilo uslova za održavanje regularne sjednice. Predstavnici vladajuće DPS su napustili sastanak, dok su poslanici opozicije, po svaku cijenu htjeli da postavljaju pitanja predstavniku ruskog investitora.

Nakon dugotrajnog natezanja, predsjednik borda direktora KAP-a Aleksej Kuznjecov je, odbivši da diskutuje u neregularnim uslovima, napustio sastanak i obratio se novinarima u skupštinskom holu.

"Ja sam iz ove prostorije izašao zato jer nijesam vidio svrhu našeg zajedanja. Nijesmo zainteresovani da učestvujemo u inetrnim, političkim razmiricama u Crnoj Gori. Došao sam ovamo da bih govorio o budućnosti preduzeća i o mogućnostima kako da se ono spasi, odnosno restruktuira. Ono što se unutar parlamenta dešava, političke igre između frakcija, ja ne znam razloge tome i mene to ne zanima", istakao je Kuznjecov.

Potpunom raspadu sjednice je prethodila razmjena argumenata između poslanika vladajuće DPS i predsjednika Komisije, lidera opozicione Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je skupu izložio na osnovu čega smatra da postoji proceduralna mogućnost da se sjednica održi i da u njoj učestvuju predstavnici ruskih investitora, ali i zainteresovani predstavnici NVO MANS, Vanja Ćalović i članica rukovodstva Unije slobodnih sindikata Sandra Obradović.

Jelić: Tražiću Mandićevu smjenu

Poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić je, međutim, izložio kontra-argumentaciju i zatražio pauzu radi konsultacija kod predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je predložio kompromisno rješenje da po jedan predstavnik vlasti i opozicije, iza zatvorenih vrata, razgovaraju sa Rusima, što je DPS prihvatio, ali ne i opozicija.
Aleksej Kuznjecov na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije, 12. mart 2012.
Aleksej Kuznjecov na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu procesa privatizacije, 12. mart 2012.

Pinjatić se nakon toga obratio predsjedniku borda direktora KAP-a Alekseju Kuznjecovu.

"Željeli smo da vas saslušamo dok je KAP bio na dnevnom redu. Tražili smo podatke o budućim biznis planovima i budućim namjerama vlasnika KAPa. Cijenimo da u svakom momentu možete da se obratite političarima ove države, bili oni poslanici ili predstavnici druge zainteresovane javnosti ili Komisiji za privatizaciju. Pretpostavljam da taj javni momenat koji smo pominjali neće biti presudan. Nadam se da i vi ne shvatate današnji sastanak sa gospodinom Mandićem i nama ostalima kao pozorišnu predstavu, nego shvatite kao ozbiljno mjesto gdje treba da izložite na ozbiljan i odgovoran način neke nove činjenice", kazao je Pinjatić.

Iritiran Mandićevom odlukom da ipak sasluša Kuznjecova, poslanik DPS-a Zoran Jelić je objavio da će sa kolegama napustiti sjednicu, ali i tražiti Mandićevu smjenu.

"Vaše je demokratsko pravo da pozovete bilo koga ali u svoju kuću i svoju partiju, a ovo je parlament i ovdje postoje pravila kako se pozivaju gosti. Vi to nijeste ispoštovali. Dakle, vi možete održati sastanak, ali ne u parlamentu. Poslanici da ali ono koji nijesu poslanici takvu vrstu sastanka ovdje ne mogu održati. Ja ću zbog kršenja poslovnika sa vaše strane na narednoj sjednici ću tražiti vašu ostavku", poručio je Jelić.

Konačan rezultat prepucavanja vlasti i opozicije pred stranim investitorima je bio pokušaj dijela opozicije da održi neregularnu sjednicu u čemu predstavnici ruske kompanije koja gazduje KAP-om nijesu željeli da učestvuju. Napustili su sjednicu, a predsjednik Komisije Andrija Mandić je uspio još jednom da im se obrati.

"Ja sam kao predsjednik rizikovao i stavio da me smijene u ovoj skupštini da biste vi dobili riječ, da se ovdje obratite i ne bi bilo korektno da vi sada napustitite sjednicu", rekao je Mandić.

U ponedjeljak je, tokom najavljene sjednice Komsije za kontrolu procesa privatizacije trebalo da poslanici čuju rusko viđenje problema u kom se našao podgorički Kombinat aluminijuma i, eventualno, dobiju odgovore na neka pitanja u vezi sa ovim privatizacionim aranžmanom.

Podsjetimo, država Crna Gora je prethodno već preuzela 22 miliona eura dugova KAP-a za koje je Vlada garantovala u ukupnom iznosu od 132 miliona eura, a kako sada stvari stoje, građani će morati da otplate ukupno 170 miliona eura duga (zajedno sa kamatama). Koliko je problematična situacija najvažnijeg preduzeća u Crnoj Gori, govori činjenica da njegovi dugovi iznose najmanje 350 miliona eura.
XS
SM
MD
LG