Dostupni linkovi

Na suđenju u slučaju 'Respiratori' rečeno da premijer i ministarka ne moraju znati šta potpisuju


Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić (C) i njegova advokatica Vasvija Vidović (D), uoči ročišta u slučaju "Respiratori", 29. januar 2021.
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić (C) i njegova advokatica Vasvija Vidović (D), uoči ročišta u slučaju "Respiratori", 29. januar 2021.

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH (FBiH) Fadilu Novaliću i drugima za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM (oko 5,25 miliona evra), pomoćnik federalnog ministra finansija Mario Glibić rekao je da ni ministar, niti premijer, kada stavljaju potpis na neku isplatu nemaju precizne informacije na šta se ona odnosi niti su dužni to da znaju, a isto je i u slučaju respiratora.

„Ne mogu reći precizno koliko uplata dnevno izvršimo, godišnje oko 200.000, dakle, otprilike 1.000 dnevno“, objasnio je ovaj svjedok Tužilaštva, dodajući da se veliki broj njih odnosi na milionske iznose.

Glibić je dodao da trezor nije kontrolor uplata, već izvršilac naloga budžetskih korisnika, prenosi SRNA.

U toku svjedočenja predstavljen je i dokument koji je dostavljen ministru finansija FBiH (jednog od dva entiteta u BiH), Jelki Milićević, ali i premijeru Novaliću na potpis, a iz kojeg se ne vidi da je svrha namjene uplata novca za respiratore, ali se vidi kome se novac uplaćuje, odnosno da se uplaćuje „Srebrenoj malini“.

Predstavljen je i dokument u kojem se vidi da su svrha uplate „respiratori“, ali Glibić je naveo da njemu kao pomoćniku ministra za trezor, kao ni nadređenim njemu, ti podaci nisu dostupni.

Nalog u jedinstveni sistem FBiH unose budžetski korisnici, pa je u slučaju respiratora Federalna uprava civilne zaštite izradila dva naloga. Dio novca od 4.950.000 KM (nešto manje od 2,5 miliona evra) isplaćen je sa transakcionog računa Vlade FBiH, dok je 5.584.633 KM (nešto manje od 2,8 miliona evra) isplaćeno sa podračuna Federalne uprave civilne zaštite, a sva plaćanja budžetskih korisnika u FBiH prođu kroz trezor.

U vezi sa isplatom novca za respiratore „Srebrenoj malini“, u Ministarstvo finansija stigla je urgencija na osnovu koje je izvršena isplata, a iz predstavljene prepiske vidljivo je da su urgirali službenici u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak upitao je Glibića da li je tražio urgenciju, na šta je svjedok odgovorio da nije.

Ostalo je nejasno kada je unesen nalog za uplatu sredstava od Federalne uprave civilne zaštite. Iako je vidljivo da je uplata izvršena 3. aprila, na jednom od prezentovanih dokumenata vidljiv je datum 2. april.

Svjedokinja Mahira Šetić, zaposlena u federalnom Ministarstvu finansija, rekla je da je provela jednu od dvije uplate „Srebrenoj malini“ i da je u nalogu za plaćanje bilo vidljivo da je riječ o respiratorima.

Svjedokinja Jovana Šehovac, koja je u periodu na koji se optužnica odnosi radila na obezbjeđenju Federalne uprave civilne zaštite, izjavila je da nije imala ovlaštenje, niti je primala ponude na recepciji u toku pandemije, već su to činili službenici u Upravi, što ona nije bila.

Ranije se u Sudu BiH moglo čuti da je jedna od ponuda „Srebrene maline“ dostavljena upravo na recepciju Civilne zaštite.

Tokom svjedočenja špeditera Dževada Tunadžića, koji je prevezao i carinio respiratore koje su Ujedinjeni Arapski Emirati donirali Crnoj Gori, prezentovan je i dokument iz kojeg se vidi da je jedan respirator koštao 6.000 dolara.

Ostalo je nejasno da li je riječ o istim respiratorima koje je po mnogo većoj cijeni nabavila „Srebrena malina“.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća „Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG