Dostupni linkovi

Svedok u slučaju 'Respiratori': Nije se znalo za koju je opremu novac


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,53 miliona KM (oko pet miliona eura) nastavljeno je pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu, 25. avgusta svjedočenjem Tonča Bavrke.

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi FBiH i član Štaba civilne zaštite FBiH , kao svjedok optužbe, prisjetio se da je na sjednicama Štaba, od 16. do 25. marta 2020. godine razgovarano o nabavci zaštitne opreme i sredstava u borbi protiv korona virusa.

Bavrka je tokom svjedočenja ustvrdio kako je o nabavci respiratora iz Kine saznao tek po njihovom dopremanju 25. aprila 2020. na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Svjedok tvrdi da na sjednicama Štaba civilne zaštite FBiH nisu razmatrana pitanja u kontekstu konkretnih nabavki, kao ni o vrsti i tipu respiratora.

Radi razjašnjenja kontradiktornosti u odnosu na izrečenu tvrdnju, svjedoku je predstavljena izjava koju je dao u Tužiteljstvu BiH, kada je kazao da ih je Fahrudin Solak, tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite, o problemima s isporukom respiratora informisao na jednoj od sjednica održanih prije prispjeća prvog kontingenta od 80 respirator.

Bavrka se tim povodom izjasnio kako se konkretno ne sjeća hronologije u tom pogledu, navodeći da na sjednicama štaba civilne zaštite nisu razmatrana pitanja u kontekstu konkretnih nabavki, kao ni o vrsti i tipu respiratora.

Kazao je i kako u to vrijeme nije ni znao za šta služe resporatori, te da je pitao direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara da mu pojasni o kakvim se uređajima, zapravo, radi.

Plan u vezi sa potrebama zdravstvenog sistema je, po njegovim riječima, sačinio Federalni zavod za javno zdravstvo, uz specifikaciju po stavkama.

Kazao je kako je onda bilo aktuelno pitanje iznalaženja sredstava za nabavku potrebne opreme, te da je prvobitno bilo planirano 5 miliona maraka (oko 2 i po miliona evra) za tu namjenu, a da su 1. aprila 2020. održane dvije sjednice - jedna ujutro i druga vanredna, telefonska u poslijepodnevnim satima na kojoj je donijeta odluka da se za spomenutu svrhu izdvoji 7 miliona maraka (oko 3 i po miliona evra).

Naveo je da tada nije tačno precizirano o kakvoj opremi se radi, jer je to prepušteno "struci" iz Ministarstva zdravstva, te Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Posljednje ročište koje je trebalo biti održano 30. jula je odgođeno zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća, a na posljednjem održanom ročištu, 28. jula Tužilaštvo BiH uložilo je viber prepisku optuženih i drugih osoba nakon izbijanja u javnost afere o uvozu respiratora.

Respiratore je iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila 2020. a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Optužnica u slučaju “Respiratori” je podignuta 18. januara, a Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG