Dostupni linkovi

Svjedokinja u slučaju 'Respiratori' izjavila da je promijenila oznaku respiratora


Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojom advokaticom Vasvijom Vidović ispred Suda BiH, Sarajevo 29. septembar 2021. .
Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojom advokaticom Vasvijom Vidović ispred Suda BiH, Sarajevo 29. septembar 2021. .

Pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sunita Alagić izjavila je na suđenju u slučaju "Respiratori" kako je nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa “Srebrenom malinom” o nabavci respiratora, promijenila podatak o oznaci respiratora.

Svjedočeći pred Sudom BiH u srijedu rekla da je promjenu napravila nakon što joj je to „sugerisao direktor, navodeći tehničku grešku kao razlog“, prenosi agencija FENA.

Odgovarajući na upit članova Sudskog vijeća o tome da li su korigovani i podaci iz ugovora na e-portalu Agencije za javne nabavke, svjedokinja je navela da to nije bilo moguće.

Suđenje entitetskom premijeru Fadilu Novaliću, i drugim optuženima odnosi se na prošlogodišnju nabavku 100 respiratora iz Kine.

Na upit o tome ko je donio odluku koji će respiratori biti nabavljeni od tri ponude, za koje je svjedokinja ustvrdila da su dobili od Srebrene maline, odgovorila je kako je to „pitanje za rukovoditelja“.

Prema njenim riječima, to pitanje nije razmatrao Federalni štab civilne zaštite, ali su putem Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dobili smjernice Svjetske zdravstvene organizacije sa specifikacijama preporučenih respiratora.

Dodala je kako, nakon izbijanja pandemije korona virusa, a usljed haotične situacije, nisu protokolisali sve akte koji su stizali u FUCZ.

Alagić se osvrnula i na upite o protokolisanju u vezi sa ponudom za respiratore oznake ACM 812A, koja je kasnije stavljena u ugovor umjesto prvobitnih HC VE300 respiratora.

Prema navodima tužbe, ta ponuda nije postojala u vrijeme potpisivanja ugovora, dok je svjedokinja Alagić ustvrdila drugačije.

Istakla je kako ugovorom nije bilo definisano ko je zadužen za verifikovanje, instaliranje i puštanje u rad respiratora, te da je FUCZ nastojala taj posao realizovati.

Respiratore je iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite uvezla je kompanija “Srebrena malina”.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 25. aprila 2020. a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Optužnica u slučaju “Respiratori” je podignuta 18. januara, a Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine.

Osim Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG