Dostupni linkovi

Službe tvrde da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna


Podgorica, ilustrativna fotografija
Podgorica, ilustrativna fotografija

Čelnici bezbjednosnog sektora tvrde da je situacija u Crnoj Gori stabilna, saopšteno je nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore koja je održana povodom nedavnih prijetnji postavljanjem eksplozivnih naprava u obrazovnim institucijama.

Nakon kontrolnog saslušanja, iza zatvorenih vrata, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost Zorana Brđanina i Dejana Vukšića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, predsjednik Odbora Milan Kneževićje saopštio da Uprava policije obezbjeđuje škole, učenike i nastavni kadar.

"Dobili smo uvjeravanja da je bezbjednosna situacija u državi stabilna. Povodom dojave o bombama je formiran predmet, a policija čini sve na obezbjeđivanju školskih objekata", rekao je Knežević nakon sjednice.

Bezbjednosna kriza je izazvana u Crnoj Gori kada je 1. aprila na adrese Vlade i policijskih službi stigao e-mail sa zahtjevom za promjenom vlasti u Crnoj Gori i prijetnja da će u suprotnom "dići škole u vazduh".

Potpisana je organizacija "Muška država" ekstremnog desničara iz Rusije Vladimira Pozdnjakova. Istog dana je evakuisano više škola u Crnoj Gori. Naknadno je Pozdnjakov, u video poruci upućenoj Kneževiću, negirao da je on autor prijetnji eksplozivom.

Prenoseći informacije koje, kako je rekao, može da saopšti javnosti, predsjednik Odbora Milan Knežević je naveo da ne isključuje mogućnost upliva stranih službi u pokušaj destabilizacije bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori, ali je saopštio da sumnja i u 'domaće elemente'.

"Moj osjećaj je da iza ovih dojava stoji neko iz domaće kuhinje. Fokus bi trebalo staviti na domaće elemente, ali ne isključujem ni upliv stranih službi. Nemam dovoljno dokaza da bih mogao reći koja bi to služba mogla biti", rekao je Knežević i iznio očekivanje da će nadležni doći do još više podataka na osnovu kojih bi bila podignuta optužnica.

Ostali članovi Odbora i direktori bezbjednosnih službi nisu davali izjave ovim povodom, te je nepoznato u kojoj je fazi istraga o lažnim dojavama koje su osim prema školama, upućene Vladi, Opštini Podgorica i tržnom centru TQ Plaza u Budvi.

XS
SM
MD
LG