Dostupni linkovi

Slučaj Poznjakov 'skenira' bezbjednost u Crnoj Gori


Vladislav Pozdnjakov tokom jednog od protesta njegovih istomišljenika u Poljskoj, maja 2019.

Da li bezbjednosne strukture mogu da obezbijede sigurnost građana Crne Gore, pitanje je koje se postavlja nakon serije prijetnji, lažnih dojava o bombama iza kojih navodno stoji ruski desničarski ekstremista Vladislav Pozdnjakov, a koje su uznemirile javnost.

To je bila tema i na parlamentarnom Odboru za bjezbjednost i odbranu koji je odlučio da 6. aprila, iza zatvorenih vrata , sasluša prve ljude policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i specijalnog tužilaštva. Tražiće odgovore na pitanja ko tačno stoji iza prijetnji i dojava i da li su bezbjednosne strukture blagovremeno i adekvatno reagovale.

Pozdnjakova organizacija "Muška država" potpisana je u dojavama o postavljenim bombama, koje su elektronskom poštom stigle školama u Podgorici i Bijelom Polju i Vladi , policiji i Opštini Podgorica.

Pozdnjakov je do nedavno boravio u Crnoj Gori.

"Muškoj državi“ je u Rusiji zbog ekstremizma 2021. zabranjen rad dok je Pozdnjakov 2018. osuđen na dvije godine uslovno za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Pozdnjakov tvrdi da nema veze sa dojavama o podmetnutim bombama o čemu je predsjedniku Odbora za bezbjednost Milanu Kneževiću, iz proruskog Demokratskog fronta (DF) mejlom dostavio video poruku. Osnovno državno tužilaštvo je tim povodom formiralo predmet.

I vlast i opozicija prozivaju institucije

Knežević je na sjednici Odbora saopštio da očekuje nezavisnu istragu:

"Ukoliko nezavisna istraga utvrdi da iza ovoga stoji Rus, ruska država ili segmenti ruske države, spreman sam da sa nadležnima lovim tog Rusa. Ali ukoliko nije, očekujem da država krivično goni i privede pravdi one koji su iskoristili dešavanja u Ukrajini ne bi li pokušali da u bezbjednosnom smislu destabilizuju Crnu Goru", rekao je Knežević.

On je naglasio da građanski mir i stabilnost nemaju cijenu i da nikome nije stalo da dođe do bilo kakvih narušavanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa:

"Ni zbog Rusije, ni zbog Ukrajine, ni zbog Amerike, ni zbog NATO jer ovo je naša zajednička kuća".

Predrag Bošković iz opozicione Demokratske partije socijalista je ocijenio da je odgovornost na bezbjednosnom sektoru koji, kako je rekao, ne funkcioniše.

"Bezbjednosni sektor je apsolutno van kontrole države Crne Gore".

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke je upitao da li su građani Crne Gore bezbjedni:

"Građani su zabrinuti. Da li odgovorne institucije mogu da obezbijede sigurnost. I ono što je glavno, da se Crnom Gorom šetaju ljudi sumnjivih bezbjednosnih karakteristika. Da li naše institucije prate te ljude kada su našoj državi i da li su naša đeca bezbjedna?"

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i ANB nijesu za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarisali kako je moguće da bilo koji pojedinac izazove bezbjednosnu krizu te da li su te službe adekvatno reagovale.

Hronologija prijetnji

Vladislav Pozdnjakov je 14. februara ove godine na mreži Telegram objavio da je u Crnoj Gori.

Dan kasnije je građanski aktivista Aleksandar Zeković podnio prijavu policiji i tužilaštvu da istraže djelovanje i zakonitost boravka ruskog ekstremnog desničara u Crnoj Gori.

Tužilaštvo je 21. marta obavijestilo Zekovića da nema elemenata za gonjenje Pozdnjakova, te da je on 4. februara napustio Crnu Goru.

Pozdnjakov je 30. aprila otvoreno prijetio Zekoviću preko mreže Telegram.

Dnevni list Pobjeda je 27. marta objavila da je direktor ANB Dejan Vukšić dobio mejl , navodno od Pozdnjakova, da je minirao TQ Plaza u Budvi i da će je raznijeti ako televizije ne budu pozitivno izvještavale o agresiji Rusije na Ukrajinu.

To je bio početak serije lažnih dojava o postavljenim bombama.

1.aprila je na mejl adrese Vlade , policije i Opštine Podgorica stigla prijetnja potpisana od Pozdnjakovove grupe "Muška država", da će "dići sve škole u vazduh" ako se ne ispune njihovi zahtjevi: promjena vlasti i rukovodstva ANB.

Tog dana je nekoliko škola evakuisano što je izazvalo uznemirenje roditelja.

Grahovac: Neodgovorna vlast dozvolila da pojedinac izazove paniku i strah

Blagoje Grahovac se u izjavi za RSE pita kako je moguće da bilo koji pojedinac izazove situaciju kakva je trenutno u Crnoj Gori.

"Da je država stabilna, odnosno da je vlast odgovorna ni jedan pojedinac ne bi mogao da izazove ovakve potrese i paniku u društvu", konstatuje Grahovac ocjenjujući da su bezbjednosne službe u slučaju Pozdnjakov podbacile:

"Jer ako se zna ko je on, a očigledno se zna, onda odgovorna država može unutar svojih institucija ili uz pomoć prijateljskih država i njihovih institucija ukrotiti svakog izgrednika i zlonamjernika. To nijesu uradili. Naprotiv, njemu je dozvoljeno da uđe u Crnu Goru", navodi Grahovac.

On podsjeća da slučaj Pozdnjakova nije izolovan:

"Imali smo u nazad nekoliko godina primjere da je mnogim zlonamjernicima dozvoljeno da uđu u Crnu Goru i da nekažnjeno izađu iz zemlje. To govori ili da je vlast nezrela ili da je u sprezi sa kriminalom".

Neodgovorna vlast se, ocjenjuje on, zbog svojih slabosti uvijek udvara nekom centru moći:

"Ali kada se udvaraju jednom centru moći neminovno je da se zamjere nekom drugom centru moći i onda se uvijek može očekivati da iz tog centra budu slate otrovne strijele prema državi i građanima Crne Gore".

Građanska inicijativa "21 maj" , čiji je Zeković član saopštila je da Crna Gora ne smije biti država u kojoj će se širiti ekstremizam "zvanične Moskve u bilo kojoj formi ili preko bilo kog pojedinca ili grupe". Iz te organizacije poručuju da crnogorski bezbjednosni organi moraju što prije shvatiti da "putinovski maligni uticaji moraju biti u fokusu njihovog djelovanja i naročite pažnje".

Bezbjednosni izazovi dešavaju se u trenutku blokade crnogorskog parlamenta i ograničenog rada Vlade kojoj je početkom februara izglasano neprovjerenje. Potpredsjednik parlamenta iz proruskog Demokratskog fronta Strahinja Bulajić već dva mjeseca odbija da zakaže sjednicu kako bi onemogućio formiranje nove Vlade.

Bulajić je bio u centru pažnje javnost kada je potvrdio da se u februaru sastao sa dvojicom ruskih obavještajaca od kojih je jedan, Viktor Antipin protjeran.

Mandat za njen sastav od predsjednika države Mila Đukanovića, dobio je Dritan Abazović, vicepremijer u odlazećoj Vladi, zadužen za sektor bezbjednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG