Dostupni linkovi

Evakuacija crnogorskih škola zbog dojave o bombi


Škola u Podgorici (ilustrativna fotografija)
Škola u Podgorici (ilustrativna fotografija)

Osnovne škole 21. maj u Podgorici i Marko Miljanov u Bijelom polju evakuisane su 1. aprila zbog dojava da su u školama "postavljene bombe".

I Vlada Crne Gore je saopštila da je dobila mejl prijeteće sadržine, u kojem se navodi da je pošiljalac organizacija "Muška država" i njen menadžer Vladislav Podznjakov", te da je među njihovim zahtjevima "promjena vlasti u Crnoj Gori".

U poruci se dodaje i da će u suprotnom "dići škole u vazduh".

Iz Vlade su saopštili i da su o svemu obavijestili nadležne organe, koji će preduzeti dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja.

Policija preduzima intenzivne mjere ovim povodom, a posredstvom međunarodne saradnje aktivnosti radi identifikacije osobe ili osoba koje su uputile prijeteće poruke, s obzirom da su poruke poslate elektronskom poštom sa domena čiji su serveri u inostranstvu, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz još nekoliko podgoričkih škola, roditelji su pozvani da preuzmu djecu.

"Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sjednicu Odbora za bezbjednost. Ko god stoji iza ovog mora biti uhapšen i procesuiran", naveo je predsjednik odbora, poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević na Tviteru.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je ocijenio da su poslednja događanja posledica totalnog rasula bezbjednosnog sektora koji je kako navodi “izbušen i izložen uticaju trećih strana".

Iz Udruženja "Roditelji" zahtijevaju maksimalne napore u istrazi i najstrože kazne za počinioce:

"Šokirani smo, ogorčeni, i u nevjerici da se u državi Crnoj Gori dešavaju situacije u kojima se prijeti djeci i porodicama na način na koji je to danas urađeno".

Ranije danas, 1.aprila i upravi grada Podgorice stigao je mejl iza koga navodno stoji ista ruska organizacija, "Muška država", u kome se iznose zahtjevi za promjenom vlasti i rukovodstva Agencije za nacionalnu bezbjednost, uz prijetnje "dizanjem škola u vazduh", ukoliko se zahtjevi ne ispune.

Kako se vidi na fotografiji prijeteće poruke koju su objavili mediji, mejl je stigao sa jedne outlook adrese.

Ranije ove sedmice bile su još dvije dojave o postavljenim bombama.

Policija i tužilaštvo provjeravaju ko je sa srpskog broja 29. marta lažno dojavio da je u podgoričkoj vili "Vektra", postavljena eksplozivna naprava. Tada je evakuisana i zgrada pored vile u kojoj se nalazi sjedište Evropske unije.

Dan ranije stigla je lažna dojava o bombi u budvanskom kompleksu "TQ Plaza", ali policija nije pronašla nikakvu eksplozivnu napravu.

Ruski ekstremni desničar Vladislav Pozdnjakov je na čelu organizacije "Muška država", koja je u Rusiji zabranjena, a prema fotografijama koje je objavio na društvenim mrežama nedavno je boravio u Crnoj Gori.

On je 30. marta prijetio aktivisti Građanske inicijative "21. maj" Aleksandru Saši Zekoviću nakon što je list "Pobjeda" objavio da Pozdnjakov stoji iza lažne dojave o bombi u budvanskoj TQ Plaza.

Građanska inicijativa je sredinom marta podnijela policiji prijavu, tražeći da se provjeri regularnost Pozdnjakovog boravka u Crnoj Gori i da se sankcioniše zbog mržnje koju širi na društvenim mrežama.

Uprava policije je saopštila 31. marta da prema njihovim saznanjima Pozdnjakov trenutno ne boravi u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG