Dostupni linkovi

Tužilaštvo za RSE: Analizu spornih koverata uraditi van Kosova


Policija Kosova, ilustrativna fotografija
Policija Kosova, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo na Kosovu odlučilo je da se analiza koverata sa glasačkim listićima iz Srbije uradi van Kosova, potvrdio je glavni tužilac u Prištini, Kujtim Muniši.

Zbog alergije koju su dobili radnici Centralne izborne komisije koji su radili na verifikaciji glasova iz Srbije, taj proces u nedelju je prekinut. Jedanaest lica koja su se žalila na svrab ruku zatražilo je lekarsku pomoć. Iako im je stanje stabilno, i dalje se nalaze na infektivnoj klinici u Prištini. Vrsta i uzrok alergije, kako su to nazvali nadležni, još uvek nije poznat.

Muniši navodi da su poduzete sve istražne mere i da se čeka na rezultat analiza. Dodaje, međutim, da je odlučeno da se analize urade van Kosova, i "s toga je još uvek rano da se o uzrocima govori".

„Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži“, naveo je Muniši. On, međutim, nije saopštio gde će se uzorci poslati na analizu, dodajući da se trenutno radi na pronalasku mesta.

S druge strane, vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindita Beriša saopštila je u ponedeljak da se “čeka na laboratorijske rezultate uzetih uzoraka, koji će biti gotovi najmanje nakon 48 sati pri njihovom uzimanju u nedelju”.

Iz Predsedništva Kosova su u ponedeljak takođe rekli da će ispitivanja u ovom slučaju sprovesti kosovski i međunarodni stručnjaci, ne precizirajući ko su međunarodni stručnjaci čiji se angažman najavljuje.

Iz Centralne izborne komisije istakli su da se čeka na završetak ispitivanja uzoraka koverti i da će se nakon toga poduzeti i neophodne zakonske radnje.

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, prebačeno je u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi iz Srbije ostati u zgradi Ministarstva. Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz Srbije.

XS
SM
MD
LG