Dostupni linkovi

Angažirati medijatora za granični spor


Treba ohladiti političku atmosferu u Hrvatskoj i Sloveniji i treba naći dobrog i poštenog medijatora da pokuša postići dogovor dviju država oko granice - poručeno je sa okruglog stola održanog u Zagrebu, koji je okupio kremu hrvatske i slovenske pravne i političke znanosti.

Naravno da vladama i jedne i druge zemlje odgovara sud kao način rješavanja problema granice jer će sud suditi godinama, međutim došlo je vrijeme da obje vlade sakupe hrabrost i pronađu dobrog medijatora da vodi razgovor dviju strana oko granice - poručio je predsjednik Slovenskog društva za međunarodne odnose, Jožef Kunič, danas na skupu o odnosima dviju država u Zagrebu:

"Mislim da treba prvo napraviti jednu pozitivni atmosferu, treba naći hrabrost za dogovore, treba naći jednog poštenog medijatora i normalno treba imati pozitivnu atmosferu. Pozitivna atmosfera stvara se tako da se i jedna i druga strana poštuju, da imaju povjerenja i da i jedna i druga strana traže zajednički interes - ne Hrvatska hrvatski i Slovenija slovenski. Nema vajde ako se tako radi."

U Europskoj uniji postoji 35 teritorijalnih sporova među državama, od toga 18 među "starim" članicama - izvijestio je predstojnik zagrebačkog Centra za europske studije Damir Grubiša. Postoji pet razina teritorijalnog spora – prekid komunikacije, verbalna eskalacija sukoba u kojoj se tvrdi "kako smo samo mi u pravu", politička manipulacija, stanje političke paranoje i – zaključno – političko nasilje. Kako su sada odnosi dvije zemlje između trećeg i četvrtog stadija, pregovori su propali, a Slovenija odbija međunarodnu pravosudnu instancu. Što ostaje?

"Mislim da je u ovom trenutku najbolje da prisilimo naše vlade da prihvate posredovanje Evropske unije, te deblokada pregovora Hrvatske s Europskom unijom jer je to vrlo bitno."

Predstojnik Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose na mariborskom Sveučilištu i direktor mariborskog Europskog centra za etničke, regionalne i sociološke studije, Silvo Devetak, požalio se da ga u Sloveniji već 18 godina nitko nije pitao za komentar na ovu temu. On je upozorio da je slovenska radikalna desnica uspjela slovensko javno mnijenje dovesti do razine koju se može opisati samo riječju – psihijatrija:

"Očito rade neke grupe na rušenju hrvatsko-slovenskih odnosa. Pokušavaju peko toga, jako delikatnog pitanja, dobiti pet-šest posto izbornog tijela da ostanu na vlasti. To je jako opasna situacija u kojoj nema političara u Sloveniji koji bi bilo što mogli da urade. To je već zatrovano do kraja."

I on se založio za europske medijatore:

"Političke strukture, ni na jednoj, ni na drugoj strani, nisu sposobne da uoče strategijsku poziciju obiju zemalja u tom prostoru, nisu sposobne da rješavaju probleme koji su na tom putu, a najveći problem je ovaj o kome danas govorimo. Zbog toga bi trebalo ozbiljno aktivirati civilno društvo. Najbolje da i jedna i druga politička struktura pristanu na medijaciju. U tom kontekstu može da dođe do pomirenja međusobnih odnosa, do traženja solucija u okviru evropskih integracija."

Direktor zagrebačkog Instituta za međunarodne odnose, Mladen Staničić, upozorio je da Slovenija svojim ponašanjem prema Hrvatskoj ugrožava sigurnost Europske unije. Onog trena kada je Slovenija blokirala otvaranje osam poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom, posijano je sjeme sadašnjih dešavanja, upozorio je:

"Htjelo se postići to da se uvjetuje ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, ali to se nije htjelo napraviti sa ulaskom Hrvatske u NATO. Sada se došlo u situaciju da je sjeme posađeno i više se to ne može zaustaviti. Krenuo je jedan kamen i kotrlja se. Uz svu najbolju volju, i slovenske vlade i političkih ličnosti, vrlo je teško to sada zaustaviti."
XS
SM
MD
LG