Dostupni linkovi

Slovenija vs Hrvatska: Sud EU se proglasio nenadležnim


Zgrada Suda Evropske unije u Luxembourgu, ilustrativna fotografija
Zgrada Suda Evropske unije u Luxembourgu, ilustrativna fotografija

Sud Europske unije (ECJ) u Luxembourgu proglasio se u petak nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne hrvatske povrede europskog prava uzrokovane neprovođenjem odluke ad-hoc arbitraže o granici između dvije države.

S ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU su konačne i nema žalbe.

Slovenija je sredinom prošle godine pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. Slovenija također tvrdi da Hrvatska neprovođenjem odluke ad-hoc arbitraže krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, uredbu o schengenskim propisima o kretanju osoba te direktive o pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije. Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

U prosincu 2019. godine je nezavisni ekspert kojeg je angažirao sud preporučio da se Sud proglasi nenadležnim, stavljajući u obrazloženju svog mišljenja naglasak na stav da se radi o graničnom prijeporu, za što nije nadležan Sud Europske unije nije nadležan.

XS
SM
MD
LG