Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini: Slovenija i Hrvatska da poštuju presudu arbitražnog suda


Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je danas na Bledu da Hrvatska i Slovenija kao članice Unije treba da poštuju i sprovedu odluku arbitražnog suda o granici na moru, prenosi Beta.

Mogerini je rekla da je Evropska komisija jasno stavila do znanja da treba sprovesti presudu arbitražnog suda koji je odlučio da Slovenija dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje, što Hrvatska odbija da učini.

"Važno je držati se pravila, primeniti donete odluke i pokazati ostatku regiona da pravila treba poštovati", rekla je Mogerini na pitanje novinara uoči početka Strateškog foruma na Bledu.

Arbitražni sud za granični spor Zagreba i Ljubljane odlučio je krajem juna da Slovenija od Hrvatske dobije pristup međunarodnim vodama Jadrana. Sud je prethodno odlučio da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Ljubljana insistira da je primena te presude pravno obavezujuća, dok je Zagreb smatra neobavezujućom i tvrdi da je arbitraža kompromitovana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

Za razliku od kopnenih, granice na moru između jugoslovenskih republika nisu bile određene, pa je to posle osamostaljenja bio glavni problem u odnosima Slovenije i Hrvatske. Za Ljubljanu je u tom sporu bilo ključno pitanje granica u Piranskom zalivu i mogućnost direktnog kontakta Slovenije s otvorenim morem.

XS
SM
MD
LG