Dostupni linkovi

Kabinet Pendarovskog za RSE: Nije razgovarano o prekrajanju granica


Pahor je u Skoplju boravio u septembru prošle godine

Niti na jednom od sastanaka koje je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kabineta predsednika Pendarovskog.

U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH mediji posljedjih dana spekulišu o tome je li slovenski premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel neslužbeni diplomatski dokument koji navodno govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije. Niko, međutim, nije službeno potvrdio da je predsjednik Evropskog vijeća dobio takav dokument.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar u srijedu, 14. aprila, negirao je tvrdnje o navodnom non-paperu koji je, prema nepotvrđenim navodima nekih medija u Sloveniji i BiH, Janša dostavio Evropskoj komisiji. Logar je kazao da se radi o „manipulaciji i pokušaju kompromitacije Vlade i predsjednika“ Slovenije.

Navodni "non paper", čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, objavio je slovenski portal Necenzurisano. U njemu se navodno pominje prekrajanje granica između Srbije i Kosova, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji te mogućnost otcepljenja entiteta Republika Srpska (RS iz Bosne i Hercegovine i njegovo pripajanje Srbiji, te pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Pahor je u Skoplju boravio u septembru prošle godine.

Iz Kabineta Pendarovskog kažu da bez razlike da li postoji takav dokument ili ne, stav predsednika je odavno poznat.

“Svako prekrajanje granica na Balkanu neće doprineti stabilizaciji regiona. Predsednik Pendarovski je ubeđen da ovakve ideje o prekrajanju granica na Balkanu neće dobiti podršku Evropske unije. Jedini put koji vodi napred ka boljem životu i blagostanju građana i države je preko ispunjenja neophodnih reformi, ključnih za naše pridruživanje evropskoj porodici”, navode iz Kabineta predsednika.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, u četvrtak 15. aprila, poručila je, reagujući na objavljivanje navodnog neslužbenog slovenskog diplomatskog dokumenta, koji govori o cijepanju BiH, da je teritorijalni integritet države neupitan.

XS
SM
MD
LG