Dostupni linkovi

Šljivovica upisana na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a


Radnik drži staklenu posudu sa rakijom u destileriji u Beogradu, Srbija, petak, 11. novembar 2022.
Radnik drži staklenu posudu sa rakijom u destileriji u Beogradu, Srbija, petak, 11. novembar 2022.

Rakija šljivovica upisana je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Odluku o upisu, kako je istaklo ministarstvo, doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj praksi na UNESCO Reprezentativnu listu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji 'živog nasleđa' Srbije", navodi se.


Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za UNESCO Reprezentativnu listu, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

U pojašnjenju UNESCO-a o šljivovici stoji da priprema ove rakije uključuje porodice i zajednice, kao i da se šljive najčešće uzgajaju na porodičnim farmama i beru u jesen.

"U svečanim prilikama i tokom porodičnih slavlja, sa šljivovicom se nazdravlja sa željama za zdravlje i blagostanje. Također je važan dio tradicionalne medicine, s dodanim ljekovitim biljem ili voćem za dobivanje lijekova protiv prehlade i bolova ili antiseptika," navode u UNESCO-u.

Flaše sa šljivovicom u baru u Beogradu 11. novembra 2022.
Flaše sa šljivovicom u baru u Beogradu 11. novembra 2022.


Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a iz Srbije su i porodična slava od 2014. godine, kolo - tradicionalna narodna igra od 2017. godine, pevanje uz gusle iz 2018. godine i kao i Zlakusko lončarstvo od 2020. godine.

Sedamnaesta sjednica Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa traje od 28. novembra do 3. decembra u Maroku.

Komitet se sastaje jednom godišnje kako bi procijenio nominacije koje su predložile države članice Konvencije i odlučio da li će te kulturne prakse i izraze nematerijalnog naslijeđa upisati ili ne na liste Konvencije.

Konvencija o zaštiti nematerijalnih dobara usvojena je 2003. godine, a od tada joj se priključilo 180 država širom svijeta.

Svrha Konvencije jeste da čuva nematerijalnu kulturnu baštinu, osigura poštovanje nematerijalne kulturne baštine zajednica, kao i podizanje svijesti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou o važnosti nematerijalnog kulturnog naslijeđa, te obezbjeđivanja uzajamnog uvažavanja kulturnog nasljeđa i osiguranje međunarodne saradnje i pomoći.

Izvor: Beta, UNESCO
XS
SM
MD
LG