Dostupni linkovi

Slaven Bilić: Iskorijeniti rasizam na stadionima


Slaven Bilić
Hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić i Hrvatski nogometni savez oštro su osudili rasističke ispade na utakmici protiv Italije u četvrtak. Zbog tih ispada UEFA je protiv Hrvatskog nogometnog saveza pokrenula disciplinski postupak, a organizacija Nogomet protiv rasizma u Europi zatražila je da se Hrvatsku oštro kazni za primjer drugima.

Izbornik hrvatske nogomentne reprezentacije Slaven Bilić oštro je osudio rasističke ispade skupine hrvatskih navijača protiv talijanskog tamnoputog igrača Maria Balotellija na susretu u četvrtak u Poznanju, tijekom Europskog nogometnog prvenstva.

„Ni ja ni moji igrači ne želimo da se takvi navijači pojavljuju na stadionima. Ne želimo da nas bodre. Mi smo sve, samo ne rasistička zemlja i zato moramo biti još ljući na tu šačicu počinitelja i napraviti jednostavno sve da to ne minimaliziramo, nego da sankcioniramo i istrijebimo iz ove zemlje“, poručio je Bilić.

Europski nogometni savez (UEFA) u subotu je objavio kako je pokrenut disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog događaja tijekom susreta 2. kola skupine C na EURU protiv Italije igranom u četvrtak u Poznanju.

Postupak je pokrenut zbog paljenja baklji i njihova bacanja na teren, te zbog nedoličnog ponašanja hrvatskih navijača - rasističkih povika i rasističkih obilježja - stoji u UEFA-inom priopćenju.

Naime, krajem prvog poluvremena, kada je sudac svirao prekršaj nad Balotellijem dio hrvatskih navijača je počeo s oponašanjem glasanja majmuna, a u drugom poluvremenu u smjeru Balotellija bačena je jedna banana, i to sa tribine na kojoj su bili hrvatski navijači. Za Bilića je to apsolutno neprihvatljivo.

„Mene to vrijeđa osobno, i kao Hrvata i kao roditelja i kao sportaša, i kao čovjeka koji dolazi iz jedne moderne, otvorene i jako tolerantne zemlje, u kojoj je de fakto svako dobro došao“, kazao je on.

Dodajmo ovdje kako su ove Bilićeve izjave dobile malo ili nimalo prostora na nacionalnim televizijskim programima.

Oštro sankcionirati ispade

I Hrvatski nogometni savez priopćenjem je osudio devijantno ponašanje dijela navijača, podržao UEFA-inu istragu sa ciljem da se pronađe počinitelje i apelirao da hrvatska nogometna reprezentacija ne plaća za ekscese huligana koje treba izolirati sa sportskih događaja. Naime, izvršni direktor organizacije Nogomet protiv rasizma u Europi Piara Powar zatražio je da UEFA napravi primjer od Hrvatske i drastično je kazni za rasizam njenih navijača tijekom susreta s Italijom.
Baklje na terenu tijekom utakmice Hrvatske u Poznanju, 14. lipnja 2012.
Baklje na terenu tijekom utakmice Hrvatske u Poznanju, 14. lipnja 2012.

Po njegovim riječima – „vrlo je jasno što treba napraviti: treba nam poruka od samog vrha, od čelnih ljudi europskog nogometa da kažu, bez obzira u kojim smo okruženju, bez obzira na okolnosti u kojima se turnir održava, postoje neke stvari koje su neprihvatljive."

Nogometni stručnjak sa 35 godina staža i međunarodnim referencama Duško Grabovac za RSE pozdravlja ova jasna očitovanja protiv rasizma izbornika Bilića i HNS-a.

„Mislim da se protiv toga ne samo u nogometu nego svugdje mora boriti, tako da ove izjave sigurno vesele i dobrodošle su!“ naglasio je on.

Grabovac ima dvije poruke – prvo – nužno je uvesti red u domaći nogomet, i drugo – incidente radi manjina.

„Evo, sada sam bio na utakmici u Poznanju gdje je bilo 70 posto hrvatskih navijača i – kada su uletile te 3 baklje – reakcija je bila jednodušna: cijeli stadion je počeo zviždati! Mislim da je većina navijača protiv toga i žele uživati u nogometu, a ispade nekolicine treba oštro sankcionirati. Cijelom problemu treba prići kompleksno – sve ove stvari koje su loše u nogometu treba iskorijeniti, pa će onda i navijači postati onakvi kakvi bismo željeli da budu“, kaže Grabovac.

Hrvatski nogometni savez već je u dva navrata unazad 4 godine kažnjen zbog rasističkih ispada navijača, a kažnjeno je i više klubova. Na ovogodišnjem EURU već je kažnjen sa 25.000 eura zbog toga što su navijači bacali baklje na teren tijekom susreta sa Irskom. Novčano su kažnjeni i Poljska i Rusija, koje su već ispale iz daljeg natjecanja.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG