Dostupni linkovi

EURO 2012: Hrvatsko biti ili ne biti


Hrvatska Italija
Hrvatska Italija
Reprezentaciju jedinog regionalnog predstavnika na završnici Evropskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, Hrvatsku, očekuje “biti ili ne biti” utakmica protiv zvaničnih evropskih i svjetskih prvaka.

Španija, sa svojim izvanrednim personalnim potencijalima, iskustvom i prikazanim igrama u ovom trenutku važi za favorita. Međutim, ranija ali I iskustvo sa ovoga prvenstva sugerišu kako selekcije koje bolje stoje na kladionicama, nisu nužno i pobjednici mečeva. Na krajnji ishod učestvuje bezbroj faktora, računajući motivaciju, trenutačnu inspiraciju pojedinaca, ali i mogućnost da varljivi saveznik sreća nekom okrene leđa, a nekom uputi svoj zanosni osmjeh.

Španjolci se poslednjih godina nisu baš previše oslanjali na sreću, jer im zbog naglašene superiornosti nije trebala, ali Bilićeva selekcija ne spade među one što se mogu pobijediti i kad ti kola krenu nizbrdo. Naprotiv. braniteljima titule, ovaj put, nije svejedno kakav ce konačni rezultat biti, jer i njima prijeti eliminacija. Jednako kao Hrvati imaju četiri boda, pa im je barem remi neophodan.

Kad smo već kod miroljubivog rezultata, valja pomenuti kako je neriješen rezultat u utakmici između Španaca i Hrvata postao noćna mora za Italijane. Azuri, naime, imaju dva boda i u poslednjem, i za njih odlučujučem meču, suočiće se sa selekcijom Republike Irske, naslabijom i već adaktiranom ekipom. Zato su, unatoč tradicionalnim upozorenjima, već upisali bodove, pa se sad boje špansko-hrvatske zavjere. Navodno, ovi se momci njima iza leđa pogađaju da odigraju neriješeno i to rezultatom većim od 1:1. Tako bi Prandelijevi plavci krenuli put Apenina mnogo ranije nego li su planirali.

Naravno da je svašta u ovom sportu moguće, pa i neriješen rezultat koji će odvesti dalje selekcije koje su navodno dogovorile pakt. Ali, ovdje je najzanimljivija činjenica da o nesportskom dealu razmisljaju upravo Italijani. Ne mora se pogledati daleko unazad, pa se prisjetiti što li su se upravo oni prvi jada dosjetili. Odmah je jasno kako je vlastito iskustvo najbolji nauk. Pa makar bio i krivo usmjeren. Neposredno pred završnicu aktuelnog prvenstva italijansku reprezentaciju, čitav njihov fudbal zapravo, potresla je još jedna afera sa namještanjem rezultata. Štaviše, jedan od važnih igrača iz ove italijanske formacije Domeniko Kriščito, lijevi bek ruskog Zenita, odstranjen je iz reprezentacije zbog “štela” koje je pravio dok je igrao u Đenovi. Ne tako davno. Prošle godine precizno. Kratkotrajne robije zbog istih nepodopštine dopali su i bivši igrač pomenute Đenove Omar Milaneta, te kapiten Lacija Stefano Mauri. Policija nije zatvorila, ali je barem uznemirila I najveće ime italijanske selekcije i jednog od najvećih golmana današnjice Điđija Bufona. Nije ni čudo što odjek namještanja još uvijek bruji u ušima Italijana, ali je prava poslastica činjenica da su se na ovu priči upecali I neki kladioničari.

Ekstraprofitni britanski Williem Hill je tako na famoznih 2:2 stavio najmanu dobitničku kvotu, što bi reklo kako se taj ishod uzima kao najvjerovatniji. Sve to niukom slučaju ne bi smjelo poremetiti koncentraciju Bilićeve selecije, niti pak uzdrmati pobjedničke ambisije Španaca. Ako i bude kako Azuri slute, biće nedovoljno kao alibi zbog neuspjeha na ovoj smotri.
XS
SM
MD
LG