Dostupni linkovi

EURO 2012: Hrvatska traži pomoć u kažnjavanju huligana


Hrvatski nogometaši uklanjaju baklje tokom utakmice sa Italijom 14. lipnja
Hrvatski nogometaši uklanjaju baklje tokom utakmice sa Italijom 14. lipnja
Nakon što je UEFA odlučila pokrenuti istragu protiv hrvatskih navijača koji su rasistički vrijeđali napadača Italije Marija Balotellija, u Hrvatskom nogometnom savezu su izdali priopćenje u kojem oštro osuđuju sve takve istupe i traže pomoć da se neodgovorne pojedince kazni.

“Hrvatski nogometni savez se ograđuje od svih devijantnih ponašanja dijela navijača tijekom završnog turnira UEFA EURO 2012 te iste osuđuje. Hrvatski nogometni savez, svi reprezentativci i članovi stručnog stožera podržavaju sve aktivnosti UEFA-e u cilju pronalaženja pojedinaca koji svojim ponašanjem narušavaju ugled natjecanja bez obzira iz koje države dolazili. Hrvatski nogometni savez apelira na UEFA-u da hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je svojim igrama, ponašanjem na terenu i van njega, godinama u svjetskom vrhu, ne kažnjava i ne dovodi u vezu s dijelom navijača koji zapravo to ni nisu, već je riječ o huliganima koje treba izolirati sa svih sportskih događanja. Hrvatska je i na ovom prvenstvu pokazala kako ima sjajne, kulturne i odane navijače koji vole svoju reprezentaciju, poštuju sve druge reprezentacije i u duhu sporta i fair playa navijaju za svoju zemlju”, navodi se u priopćenju HNS-a.

Evropska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je službenu istragu protiv Hrvatskog nogometnog saveza, nakon optužbi da su hrvatski navijači rasistički vrijeđali napadača Italije Marija Balotellija.

UEFA je saopćila da je hrvatski savez optužen zbog "neprikladnog ponašanja" navijača koji su pjevali rasističke pjesme i pokazivali rasističke simbole tokom utakmice u Poznanu u četvrtak.

Promatrači udruge Nogomet protiv rasizma u Evropi (FARE) prijavili su da hrvatski navijači oponašanjem majmunskih hukanja vrijeđaju tamnopuntog napadača "Azzura".

"Na svakoj utakmici imamo najmanje dvojicu promatrača koji pričaju jezikom navijača na čijoj se tribini nalaze. Tokom susreta naš je promatrač ostao šokiran činjenicom da je velika skupina Hrvata hukanjem vrijeđala Marija Balotellija. To je trajalo cijelu utakmicu i intenzivirano je u trenucima kada je Balotelli napuštao teren", izjavio je za "The Times" izvršni direktor FARE-a Piara Powar.

Optužba protiv hrvatskog saveza podignuta je i zbog baklji zbog kojih je utakmica nakratko prekinuta, kao i banane bačene s dijela stadiona na kojem su bili smješteni hrvatski navijači.

UEFA je saopćila da će disciplinska komisija u utorak odlučivati o ovim optužbama.
XS
SM
MD
LG