Dostupni linkovi

Brnabić sazvala kolegijum Skupštine Srbije, na dnevnom redu preporuke ODIHR


Na kolegijumu Skupštine biće razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR o izborima u Srbiji. (Na slici: Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, juna 2022.)
Na kolegijumu Skupštine biće razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR o izborima u Srbiji. (Na slici: Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, juna 2022.)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Branbić sazvala je prvi sastanak kolegijuma parlamenta za 1. april, a na dnevnom redu biće konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR).

Na kolegijumu će, kako se navodi u saopštenju prlamenta, biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra 2023. godine.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe za saradnju sa ODIHR-om u koordinaciji i praćenju primene preporuka, dodaje se u saopštenju.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika države Aleksandra Vučića.

U izveštaju se navodi da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vlada Srbije saopštila je 4. marta da je Radna grupa za unapređenje izbornih uslova razmotrila preporuke ODIHR-a i da su dogovoreni koraci u cilju njihove implementacije.

Deo opozicije optužio je vlast za izbornu krađu na decembarskim izborima, naročito na lokalnim u Beogradu, što državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka odbacuju.

Opozicione parlamentarne koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i "Nada" pozvale su vlast na sastanak povodom izbornih uslova i apelovale da bude održan što pre, pre raspisivanja lokalnih i beogradskih izbora.

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

XS
SM
MD
LG