Dostupni linkovi

Primena izbornih preporuka OEBS-a u najkraćem roku, kaže Vlada Srbije


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa novinarima prilikom dolaska na samit EU-Zapadni Balkan u zgradi Evropskog saveta u Briselu, sreda, 13. decembra 2023.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovara sa novinarima prilikom dolaska na samit EU-Zapadni Balkan u zgradi Evropskog saveta u Briselu, sreda, 13. decembra 2023.

Vlada Srbije je saopštila da je Radna grupa za unapređenje izbornih uslova u Srbiji razmotrila preporuke kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i da su dogovoreni koraci u cilju njihove implementacije.

Posmatračka misija ODIHR je u izveštaju nakon izbora u Srbiji održanih 17. decembra dala 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Vlada je navela da su na sastanku Radne grupe bili predstavnici ODIHR, Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji i premijerka Ana Brnabić.

Dodaje se da je Brnabić zahvalila ODIHR-u na profesionalnom pristupu i izveštaju.

"Radna grupa će zasedati i narednih dana kako bi preporuke ODIHR bile implementirane u najkraćem mogućem roku", saopštila je Vlada Srbije.

Objavljeno je da su predstavnici ODIHR pozdravili su spremnost Vlade Srbije za nastavak rada na unapređenju izbornih uslova, te da izvršna vlast pridaje značajnu važnost sprovođenju preporuka Kancelarije OEBS-a.

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o decembarskim izborima u Srbiji.

U njemu piše da je na njima dominiralo učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čije ime je bilo na listi Srpske napredne stranke, te da je to zajedno sa sistemskim prednostima te vladajuće partije stvorilo nepravedne uslove za učesnike.

Navodi se, pored ostalog, da su da je predizbornu kampanju obeležile oštra retorika, pristrasnost u medijima, pritisci na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa.

Prethodno je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova za Srbiju ukoliko se dokaže da su vlasti bile umešane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji je Parlament pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, to jest da je vlast dovodila birače iz inostranstva i drugih delova Srbije da nezakonito za nju glasaju u glavnom gradu.

Nakon kritika opozicije i pojedinih političara iz zemalja EU, kao i dva neuspela pokušaja da se konstituiše gradska skupština, vlast je početkom marta saopštila da će u Beogradu biti održani novi izbori.

XS
SM
MD
LG