Dostupni linkovi

Poslanici većine u Skupštini Srbije osporili izbor sedam od 17 sudija


Jedna od sesija Skupštine Srbije, oktobar 2020. godine
Jedna od sesija Skupštine Srbije, oktobar 2020. godine

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o izboru 17 sudija koji se prvi put biraju na funkciju u više gradova, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dejan Keser osporio je izbor petoro predloženih sudija u sredu, 13. oktobra, jer kako kaže, ne ispunjavaju osnovne bezbednosne kriterijume.

Keser, koji je i član Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, osporio je predlog Visokog saveta sudstva za izbor Jelene Srdanović za Osnovni sud u Loznici, Svetlane Jović za Osnovni sud u Požarevcu, Mine Borota Ristić za Prekršajni sud u Beogradu, Milijane Jovnaš za Prekršajni sud u Zaječaru i Nataše Rubežić za Prekršajni sud u Kraljevu, prenosi agencija Beta.

„Želim da osporim kandidate jer ne ispunjavaju osnovne elementarne bezbednosne kriterijume. Molim Visoki savet sudstva da malo detaljnije vide ko su kandidati i kakve kvalitete imaju pre nego što ih predlože za sudije“, rekao je Keser.

Još jedan poslanik vladajuće partije, Uglješa Mrdić, osporio je izbor još dvoje sudija.

Mrdić je osporio izbor Nine Atanacković Sulomar koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Senti, kao i Milanu Petrović, kandidatkinju za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci, prenosi javni servis Radio-Televizija Srbije.

Mrdić je svoje osporavanje takođe obrazložio time da predložene sudije ne ne ispunjavaju bezbednosne kriterijume.

Ni jedan ni drugi poslanik vladajuće većine nisu ulazili u detaljnije obrazloženje o tome zašto predložene sudije koje osporavaju, ne ispunjavaju „bezbednosne kriterijume“.

Narodni poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o Predlogu odluke o izboru 17 sudija koji se prvi put biraju na funkciju u više gradova.

Način izbora sudija u Skupštini Srbije predmet je ustavnih promena u Srbiji.

U mišljenju koje je Venecijanska komisija usvojila u martu 2007. godine, neposredno nakon što je Srbija dobila novi Ustav, iskazana je zabrinutost zbog "preterane uloge parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu".

Prema važećem Ustavu, iako Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, biraju sudije, odnosno zamenike tužilaca, članove ta dva pravosudna organa neposredno ili posredno bira Narodna skupština.

Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na sednici održanoj u petak, 16. aprila 2021. godine, pokrenuo je proces promene Ustava, u delu koji se odnosi na izbor sudija.


Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je tada prisustvovala sednici Odbora, izjavila je da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra 2020. goidne, usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa.

"Ovo je jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava na putu evropskih integracija, ali mi to ne radimo samo zbog integracija već zato što verujemo u reforme i da građani i privreda mogu da se oslone na to da će pravda za sve biti ista i dostignuta u razumnom roku", rekla je Brnabić na sednici Odbora.

Na ove promene Ustava Srbija se obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG