Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Sarajevu: Neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca u BiH 


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson

Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ambasada SAD u BiH je ovu ocjenu, kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda za odnose s javnošću, dala kao reakciju na pismo koje je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Inzko traži da se ponište povelje koje je Skupština tog entiteta uručila osuđenima za ratni zločin.

U pismu rukovodstvu Narodne skupštine RS, poslatom 2. februara, visoki predstavnik u BiH traži da se u roku od tri mjeseca oduzmu povelje osuđenima za ratne zločine, koje su dodijeljene 24. oktobra 2016. godine na obilježavanju 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine RS.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

U komentaru, Ambasada SAD u BiH je navela kako podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja.

Presude za ratni zločin, kako je rečeno, ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini, ali da se mora raditi na uklanjenju simbola razdora.

„Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora, te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti“, poručeno je iz Ambasade SAD.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića navodi se kako su 3. februara primili pismo koje je poslao visoki predstavnik u BiH, te da će se o njemu izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG