Dostupni linkovi

Uklonjena ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama


Prazno mjesto sa lijeve strane pored ulaznih vrata, gdje je do 10. decembra stajala ploča sa imenom haškog osuđenika za ratne zločine Radovana Karadžića
Prazno mjesto sa lijeve strane pored ulaznih vrata, gdje je do 10. decembra stajala ploča sa imenom haškog osuđenika za ratne zločine Radovana Karadžića

Ploča sa imenom Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama, u četvrtak, 10.decembra.

Isti dan, na konferenciji za novinare u Banjaluci, njegova kćerka, Sonja Karadžić Jovičević, koja je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, izjavila je kako se Karadžićevo ime koristi za 'prepucavanje', te da tabla na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH), Valentin Inzko 5. novembra je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) rekao da članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama (nedaleko od Sarajeva) koji nosi ime, na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca, Radovana Karadžića.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), 24. novembra, pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da "kada bude spreman, zajednički skinu tablu" sa imenom haškog osuđenika Radovana Karadžića sa studentskog doma u Palama. Dodik je to izjavio u obraćanju video-linkom Vijeću sigurnosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Unija Studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale saopštili su 8. novembra da "nema ništa od skidanja ploče sa imenom Radovana Karadžića sa zgrade Doma, bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Inzko lično".

Studentski dom na Palama, opštini koja se nalazi u Republici Srpskoj (RS), otvoren je 20. marta 2016. godine.

Dom je otvorio Milorad Dodik, tada premijer tog bosanskohercegovačkog entiteta RS, a dobio je naziv po haškom osuđeniku za ratne i zločine protiv čovječnosti Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske.

Radovan Karadžić je 24. marta 2016. godine u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.


XS
SM
MD
LG