Dostupni linkovi

Tekst zaključaka o 'prenošenju nadležnosti' koji je usvojila Skupština RS 


Narodna skupština entiteta Republika Srpska
Narodna skupština entiteta Republika Srpska

"Prijenos nadležnosti s Bosne i Hercegovine (BiH) na nivo Republike Srpske (RS)", u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti, na dnevnom redu je sjednice Narodne Skupštine bh. entiteta RS, u petak 10. decembra.

Dnevni red sjednice entitetske Skupštine usvojen je iako Ustav BiH ne ostavlja mogućnost jednostranog prijenosa nadležnosti koje su s entitetskog nivoa uz suglasnost entiteta prenesene na nivo države.

Prije sjednice nacrti odluka objavljeni su na internet stranici Skupštine RS-a.

U njima se naznačava da na snagu stupaju dan nakon izglasavanja, te da se od istog dana neće primjenjivati zakonodavstvo BiH u oblastima koje su obuhvaćene "prijenosom" nadležnosti.

U svakoj informaciji navodi se i da usvojenim zaključcima Skupština zadužuje Vladu RS-a da povuče ranije date suglasnosti za formiranje državnih institucija ili suglasnosti za prenošenje s entitetskog na državni nivo.

Zaključcima je tako obuhvaćeno i povlačenje nadležnosti, odnosno neprimjenjivanje zakona o Obavještajno sigurnosnoj agenciji, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i Oružanim snagama BiH, na teritoriji RS-a, sa stupanjem na snagu dan nakon usvajanja.

Iz nacrta izdvajamo i ove zaključke:

Zaključci u vezi s Informacijom o pravosudnim institucijama BiH

  • Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu RS Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS.
  • Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS.
Vremeplov: Od nastanka do poziva na podjelu vojske BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Zaključci vezi s informacijom o prijenosu nadležnosti s RS na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti

  • Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH potpisan sa Vladom Federacije BiH.
  • Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Zakon o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i Zakon o državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Zaključci u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti s RS na nivo BiH

  • Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu RS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS.

Zaključci u vezi s Informacijom o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja

  • Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu RS Zakon o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakon o akcizama RS.
  • Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrijednost u RS i Zakona o akcizama RS.

Šta predviđa Ustav BiH?

Knjiga ustava Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)
Knjiga ustava Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)

Prenošenja nadležnosti s države Bosne i Hercegovine (BiH) na entitete nisu u skladu s Ustavom BiH. Takva odluka ne može značiti i automatsko prenošenje nadležnosti.

U Ustavu BiH piše da država ima nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Promjene u prenošenju nadležnosti na državni nivo dio su Ustava BiH i kao takve ne mogu biti predmet izmjena u entitetskom zakonodavstvu.

U članu 3 Ustava BiH navodi se da "sve vladine funkcije i ovlasti, koje po ovom Ustavu nisu izričito dodijeljene institucijama BiH, pripadaju entitetima".

U istom članu se precizira da će se "entiteti i sve njihove niže jedinice u potpunosti pokoravati ovome Ustavu".

Zakoni koji se tiču državnih institucija mogu se mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH ili ih može mijenjati visoki predstavnik u BiH.

Odluke visokog predstavnika može osporiti jedino Ustavni sud BiH.

Takođe, na dnevnom redu sjednice Skupštine RS je i Deklaracija o ustavnim principima RS-a, koja zadužuje institucije RS-a da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prijestolnica.

XS
SM
MD
LG