Dostupni linkovi

Skupština pokušava da spriječi tabloidni lov na ljude


U crnogorskom parlamentu se raspravljalo o medijima, pri čemu je opozicija predložila izmjene Zakona o medijima kako bi se spriječilo medijsko širenje vjerske i nacionalne mržnje kao i satanizacija građana kroz tabloide.

Sve političke stranke u parlamentu, osim Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, predložile su izmjenu Zakona o medijima prema kojoj sud može zabraniti distribuciju medija koji i pored prethodne sudske zabrane, nastavi da objavljuje sadržaje kojima se: poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, teritorijalne cjelokupnosti države, krše zajamčene slobode i prava građanina ili izaziva nacionalna, rasna ili vjerska netrpeljivost ili mržnja.

Neposredan povod je višemjesečna kampanja tabloida „Informer“ koji satanizuje jednu od najistaknutijih aktivistkinja nevladinog sektora Vanju Ćalović i zbog sadržaja koji vrijeđaju albansku nacionalnu manjinu.

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije vidi motiv za brutalnost tabloida Inforsmer učuvanju vlasti od njenih kritičara:

„Javnost treba da zna da je predmet najbrutalnijeg ataka na jednu damu, na gospođu Vanju Ćalović, koju javnost u Crnoj Gori bez ikakve dileme prepoznaje kao kritičara vlasti- dakle potpuno je očigledno da je motiv da se tako brutalno udari na ličnost pokušaj da se na takav način šiti vlast“, naglasio je Kaluđerović.

“Ako se širi vjerska mržnja i ako se vraćamo u devedesete, dakle nacionalna i vjerska mržnja, to je opasno za sve nas“, upozorio je Genci Nimanbegu iz Force.

Treba reći da je protiv izmjene medijskog zakona bilo Ministarstvo kulture i medija, kao i veći dio medijskih asocijacija koji su zajednički ocjenili da su te izmjene uvod u cenzuru.

Istu argumentaciju je tokom rasprave koristio poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić:

„Ukoliko usvojimo ovakav predlog zakona, pa čak i amandmanski izmjenjen, onda ćemo imati na djelu najgoru vrstu cenzure. Kada usvajamo jedan zakon on se ne odnosi na jednog čovjeka, na jednu pojavu, na jedan medij. On djeluje ergo omnes, djeluje prema svima. I zato smatram da se u ovom predlogu krije jedna nevjerovatno velika opasnost- da danas sjutra ostanemo bez svih medija. Plašim se da ova rješenja dovode do cenzure. Dovode do toga da tužilac može vrlo jednostavno sa dvije naslovnice da zabrani medij“, konstatovao je Sekulić.

Iz Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, je odbačena teza o uvodu o cenzuru. Rifat Rastoder je rekao da su izmjene u skladu sa Ustavom:

„Zar može biti cenzura pokušaj sprječavanja kršenja ustavnog načela zloupotrebe drugog ustavnog prava. Zar to može biti cenzura? Dakle pokušavate spriječiti kršenje ustavnog načela o javnom moralu u ovom slučaju ili nacionalnu, rasnu ili drugu mržnju i netrpeljivost“, ustvrdio je Rastoder.

Ključni problem je što, od dekriminalizacije klevete, sudovi nisu imali mehanizama za zaustave vrijeđanje javnog morala, objavljivanje skaradnih naslovnih strana i širenje nacionalne mržnje.

„Ukidanje klevete kao kažnjivog djela u krivičnom zakonodavstvu zaista je važna tekovina evropskih integracija, a iskorišćena je kao mogućnost da neki mediji otvore lov na ljude, javne ličnosti, njihove porodice, sudbine, intime, služeći se besprizornim i često srmanim sadržajima. Ovakvih primjera gdje se na flagrantan način ugrožava nečiji javni ugled, ili se pokušava javno kompromitovati ima dosta. Isto tako primjetno je da, kada se umore ili su nedovoljno kreativni domaći medijski poslenici i medijski hajkači, onda se unajme plaćenici iz inostranstva da dovrše posao“, naveo je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke.

Dritan Abazović, nezavisni poslanik, je ocjenio da tabloid Informer ima podršku vrha vlasti:

„Informer je lice ove vlasti. I ono što piše Informer i nije toliko loše jer on razotkriva i otklanja sve moguće maske ove vlasti. Informer je produkt podzemlja i vrha Demokratske partije socijalista!“, rekao je Abazović.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG