Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Sa 68 glasova za, 3 protiv i četiri uzdržana, Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Rezoluciju o normalizaciji odnosa Republike Kosova i Republike Srbije.

Adem Grabovci iz vladajuće Demokratske partije Kosova kazao je da je ova rezolucija u interesu rešavanja problema između dve susedne države i poboljšanja života građana.

“Pošto nam je integracija u EU zajednički cilj, inteziviranje saradnje sa zemljama u regionu, u čijem je slopu normalizacija odnosa Kosova i Srbije, od ključnog je značaja za region. To se može se desiti u duhu evroatlanski integracija", naveo je Grabovci, te dodao da se Rezolucija ne bavi samo pitanjem dijaloga sa Beogradom, nego i normalizacijom odnosa dve države.

U Rezoluciji se ističe da mogući dijalog sa Srbijom, kao i njegovi rezultati, trebaju biti u skladu sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem.

Rezolucija Skupštini Kosova nalaže da ovlasti izvršne organe da predvode buduće razgovore sa Beogradom, uz učešće potrebnih zakonodavnih parlamentarnih komisija.

Rezoluciju je, između ostalih, podržala i Samostalna liberalna stranka koja je deo vladajuće koalicije.

Petar Miletić iz redova ove stranke kazao je da podržava nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa Prištine i Beograda koja nije u interesu samo pregovaračkih strana, već i šireg regiona. On je takođe zatražio da se u budućnosti u dijalog sa Srbijom uključi i srpska zajednica.

“Ohrabrujem Vladu da hrabro uđe u dijalog i da ne naseda na demagoške napade jer sam siguran da će građani prepoznati napor da se situacija stabilizuje. Izuzetno nam je stalo da ovaj diajlog uspe, jer zbog nesređenih odnosa, čini nam se, najviše trpe naši sunarodnici. Iskustvo iz dosadašnjih razgovora Prištine i Beograda nam govori da su se sve teme najviše ticale srpske zajednice, zato smatramo da bi uloga kosovskih Srba u budućem dijalogu mogla da bude od izuzetne važnosti za kvalitet procesa“, kazao je Miletić.

Rezoluciju je od opozicionih partija podržal Alijansa za budućnost Kosova, ali ne i Pokret Samoopredeljenje.

Glauk Konjufca iz ovog pokreta kazao je da partija na vlasti degradira Skupštinu Kosova i pretvara je u agenciju koja donosi odluke za Vladu.

“Usvajanjem ove Rezolucije obesnažuje se Skupština Kosova zato što je već na snazi Rezolucija koja uslovljava nastavak dijaloga sa rasvetljavanjem nestalih lica”, kazao je Konjufca.

Inače, u četvrtak je došlo do prekida sednice Skupštine obzirom da su se u zgradi Skupštine i oko nje nalazile policijske snage, a bez odobrenja predsednika Skupštine.

Policija je bila u Skupštini dan nakon sukoba aktivista pokreta Samoopredjeljenje i pripadnika specijalnih jedinica Policije Kosova ispred zgrade Vlade, kada su aktivisti Samoopredeljenja protestvovali zbog privatizacije Kosovske energetske korporacije.

Predsednik Skupštine Jakup Krasniqi zatražio je da se policija udalji kako bi Skupština nastavila rad. On je kazao da nema potrebe za policijskim nasiljem, ni policijskom državom, već za pravdom, koju inače, kako je rekao, ne sprovodi minustar MUP-a Bajram Rexhepi.
XS
SM
MD
LG