Dostupni linkovi

Kosovski stručnjaci: Stalnim rezolucijama Skupština gubi kredibilitet


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Rezolucija za rezolucijom, o veoma sličnim pitanjima. Poznavaoci zakona u Prištini ocenjuju da usvajanjem raznih dokumenata, bilo da se radi o rezolucijama, deklaracijama ili odlukama, a o sličnim pitanjima Skupština Kosova samo umanjuje svoj integritet i kredibilitet.

Takav komentar dolazi dan pre nego što će Skupština diskutovati o rezoluciji za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Analitičari kažu da bi jedna takva rezolucija mogla odrediti crvene linije kosovske strane u dijalogu sa Srbijom.

Skupština Kosova je u martu prošle godine usvojila rezoluciju o razgovorima sa Srbijom, te je jednim predlogom dijalog uslovila rasvetljavanjem sudbine nestalih.

Rezolucija za koju će se u četvrtak glasati navodi da mogući dijalog sa Srbijom kao i njeni rezultati treba da budu u skladu sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem.

Rezoluciju podržava opoziciona Alijansa za budućnost Kosova, ali ne i pokret Samoopredeljenje. Demokratski savez Kosova još uvek se nije oglasio.

Poznavaoci zakonskih pitanja ističu da je svaka usvojena rezolucija u Skupštini Kosova obavezna za vladu, ali ocenjuju da se usvajanjem dokumenata o istim pitanjima Skupštini umanjuje integritet.

Driton Selmanaj
Driton Selmanaj
Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova kaže da ukoliko se usvoji rezolucija o jednom određenom pitanju, druga rezolucija se može usvojiti nakon jednog dužeg perioda i ukoliko su se promenile političke ili ekonomske prilike.

„Odluke koje Skupština Kosova često donosi o sličnim stvarima, dovodi u pitanje integritet ove institucije, i svo to ugrožavanje kredibiliteta stvara situaciju u kojoj se ne poštuje nezavisnost određenih institucija“,
kaže on.

Rezolucija vladajuće Demokratske partije Kosova takođje zahteva od Skupštine Kosova da ovlasti izvršnu vlast zemlje da predvodi buduće razgovore kao i učešće potrebnih zakonodavnih parlamentarnih komisija.

Ardian Arifaj
iz kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika (KIPRED) ističe važnost da se u rezoluciji odrede “crvene linije“ o razvoju dijaloga sa Srbijom.

„Ukoliko ova rezolucija odredi crvene linije o kojima se ne sme razgovarati sa Srbijom, onda bi jedna takva rezolucija bila dobra. Ali, ukoliko ne dođe do toga, može se sumnjati da ona nije pripremljena u dobrotvorne svrhe i da je slaba koja ima druge ciljeve“, kaže on.

Selmanaj je dodao i da nije prvi put da se Skupština o jednom te istom pitanju dva puta izjašnjava. On je podsetio na predlog pokreta Samoopredeljenje u Skupštini oko reciprociteta sa Srbijom, a do kojeg je došlo nakon usvajanja predloga DPK-a o istom pitanju.

Takve prakse su štetne, ocenio je on.

„Nažalost imamo presedan a ovaj je drugi po redu. To nije pozitivno, već je šteta koja se nanosi politici Kosova i demokratiji koju težimo da izgradimo“,
kazao je on.
XS
SM
MD
LG