Dostupni linkovi

Britanija na nogama zbog bivšeg 'ruskog špijuna'


Sergej Skripalj u pritvoru u Moskvi, 2006. godine
Sergej Skripalj u pritvoru u Moskvi, 2006. godine

Britanija će odgovoriti „oštro“ ukoliko se utvrdi da je neka strana vlada umiješana u bolest bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke, izjavio je ministar vanjskih poslova Boris Johnson upozoravajući kako nijedan pokušaj oduzimanja nečijeg života u Velikoj Britaniji neće proći nekažnjeno.

Govoreći danas u parlamentu Johnson je upozorio da bi Britanija mogla pojačati sankcije protiv Rusije ukoliko se ispostavi da je Moskva bila uključena.

“Teško mi je nakon ovoga zamisliti da reprezentacije iz Ujedinjenog Kraljevstva sudjeluju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji" kazao je Johnson.

Glasnogovornica ruskog ministra vanjskih poslova Marija Zaharova regirala je na Johnosve izjave i nazvala ih "divljim".

Reuters je kasnije citirao izvore iz britanske vlade naglašavajući da se Johnosn zapravo referirao na prisustovanje službenih predstavnika, a ne na to da bi engleski nogometni tim mogao biti povučen sa svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Glasnogovornik britsanke vlade izjavio je i kako je premijerka Theresa May obaviještena o toku istrage na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Za sada britanska policija istražuje iznenadnu i tešku bolest čovjeka koji je identificiran kao bivši ruski špijun "kao prijetnju jedne strane države", rekao je prethodno visoki dužnosnik za borbu protiv terorizma Mark Rowley.

"Govorimo sa svjedocima, uzimamo forenzične uzorke na licu mjesta, obavljamo toksikološko istraživanje i to će nam pomoći da dobijemo odgovore", rekao je Rowley za BBC.

"Moramo shvatiti: ruski imigranti nisu besmrtni, svi umiru i mogu postojojati teorije zavjere, ali isto tako moramo ovo uzeti i kao prijetnju državi", naglasio je Rowley.

Mediji su identificirali čovjeka kao Sergeja Skripalja, bivšeg pukovnika ruske vojne obavještajne agencije GRU, koji je 2006. osuđen za izdavanje državnih tajni Velikoj Britaniji. Nakon četvorogodišnjeg zatvora, u razmjeni špijuna, pušten je iz zatvora i poslan na Zapad.

Aleksandar Litvinjenko umro 2006. u Londonu, nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem-210
Aleksandar Litvinjenko umro 2006. u Londonu, nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem-210

Neobjašnjiv incident ubrzo se usporedio sa smrću Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog agenta koji umro u Londonu u novembru 2006. nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem-210.

Britanska istraga je zaključila da je ruska vlada stajala iz Litvinjenkove smrti i da je Putin "vjerojatno odobrio" ubojstvo.

No, dok se Skripalj činio kao jedan od nekoliko Rusa koji su se posljednjih godina iznenada razboljeli ili umrli u Britaniji, britanske vlasti kažu da nitko ne bi trebao pretpostavljati da je njegova bolest rezultat zločina.

Vlasti "provode opsežnu istragu kako bi točno odredile što je dovelo do toga da dvoje ljudi padnu u nesvijest, te da se pojasni da je li bilo ili nije bilo kriminalnih aktivnosti", rekao je predstavnik policije u Wiltshire Craig Holden.

"Oboje su u kritičnom stanju, no kako smo u ranoj fazi istrage, ne možemo sa sigurnošću reći da li se radi o zločinu. Radi se o velikom incidentu i u istragu je uključeno više agencija", kazao je.

Sergej i njgeova kćerka Julija su pronađeni na klupi u trgovačkom centru odvedeni su u salisburšku bolnicu i liječeni pod "sumnjom na izloženost nepoznatoj supstanci", rekla je policija.

Dijelovi trgovačkog centra u utorak su ostali zatvoreni zbog istrage. Policijska vozila vidljiva su i i kod Skripaljovog doma u Salisburyju.

Nacionalna zdravstvena služba rekla je da ima samo ograničene informacije o pacijentima, ali "ne čini se da bi bilo daljnjih neposrednih rizika za javno zdravlje".

Tvar nije identificirana. No, lokalni mediji izvijestili su da hitne službe sumnjaju da se radi o moćnom sintetičkom opijatu fentanilu.

"Izgledali su kao da su uzeli nešto snažno", izjavio je za BBC jedan očevidac.

"Žena je ležala na muškarcu. Izgledalo je da je u nesvjesti ", rekao je očevidac. "On je radio neke čudne pokrete rukama, gledajući u nebo."

Rusija spremna surađivati u istrazi, ali nije dobila takav zahtjev: Dmitrij Peskov
Rusija spremna surađivati u istrazi, ali nije dobila takav zahtjev: Dmitrij Peskov

Britanskim medijima koji spekluliraju da se iza svega nalaze pipci Kremlja danas je odgovorio Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

"To ne mogu komentirati, ali nije im dugo trebalo da izađu s takvim optužbama", kazao je, dodajući kako je Rusija spremna surađivati u istrazi, ali nije dobila takav zahtjev, a o Sripalju je tek rekao:

"Ovo je tragedija, ali nemamo informacije o mogućim razlozima incidenta, niti o njegovim aktivnostima i sa čime je sve povezano."

Skripalj je u decembru 2004. godine u Moskvi uhapšen, a 2006. je na Vojnom sudu u Moskvi osuđen zbog" izdaje i špijuniranja".

Bio je proglašen krivim za odavanje identiteta ruskih obavještajnih agenata koji djeluju u Evropi u britanskoj tajnoj obavještajnoj službi, MI6, u zamjenu za 100.000 dolara.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) navodi kako je počeo raditi za MI6 dok je služio u vojsci devedesetih godina.

Smrt Litvinjenka, koji se preselio u Britaniju i koji je postao oštar kritičar Putina, ozbiljno je narušila odnose Londona i Moskve.

Ubojstvo Litvinjenka dogodilo se nekoliko tjedana nakon ubojstva istraživačke novinarke Ane Politkovskaje u Moskvi i to je otvorilo pitanje sigurnosti Rusa, bez obzira gdje žive, ukoliko su kritičari Kremlja.

Žena ostavlja cvijeće na zgradu na kojoj je tabla sa natpisom: "Ana Politkovskaja je živjela ovdje i mučki je ubijena 7. oktobra 2006", Moskva
Žena ostavlja cvijeće na zgradu na kojoj je tabla sa natpisom: "Ana Politkovskaja je živjela ovdje i mučki je ubijena 7. oktobra 2006", Moskva

U izvještaju objavljenom u januaru 2016. britanski su istražitelji saopćili da postoji "velika vjerojatnost" da su Litvinenjka otrovali Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, koji su djelovali po naredbi FSB.

Litvinjenko je popio čaj s polonijem-210 dok je sjedio u jednom luksuznom londonskom hotelu s Lugovojomi Kovtunom. Umro je u londonskoj bolnici tri tjedna kasnije, 23. novembra 2006. godine.

Rusija je odbacila rezultate istrage kao "netransparentne" i "politički motivirane", te odbila izručiti osumnjičene.

Kovtun i Lugovoj, koji je sada poslanik u ruskom parlamentu, negirali su ikakvu odgovornost, unatoč tragovima polonija koji ostavili širom Londona, što je utvrdila britanska istraga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG