Dostupni linkovi

Britanski sudija: Putin vjerovatno odobrio ubistvo Litvinenka


Aleksandar Litvinenko, 2006.
Aleksandar Litvinenko, 2006.

Vladimir Putin “vjerovatno” je odobrio ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka. Kako se navodi, u četvrtak objavljenom britanskom izvještaju o smrti Litvinenka, koji je umro u Londonu 2006-te od posljedica trovanja polonijumom, između dvojice muškaraca postojao je „lični antagonizam“. Litvinenko je ukazao na korupciju, a Putin ga je smatrao izdajnikom.

Istraga je sa sigurnošću utvrdila da je Litvineku data smrtonsna doza polonijuma – 210, koji mu je sipan u čaj u jednom hotelu u Londonu u novembru 2006.

U podužem izvještaju britanskog sudije, Roberta Owena navodi se i da postoji „velika vjerovatnoća“ da je ubistvo naredila ruska tajna služba FSB, nekadašnji KGB, a da je operaciju „vjerovatno odobrio“ ruski predsjednik Vladimir Putin. Polonijumom su ga otrovali ruski špijuni Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun po direktivi FSB, na čijem je čelu u to vrijeme bio Nikolaj Patrušev, što su i oni i ruska tajna služba i ranije demantovali.

Ruska agencija Interfax objavila je danas i prvu reakciju jednog od direktno optuženih, Andreja Lugovoja bivšeg KGB-vog operativca, danas poslanika ultarnacionalističke Libelno demokratske partije Rusije, koji je rekao da je optužba „apsurdna“/

Kao što smo očekivali nije bilo iznenađenja.Rezulat istrage objavljene danas najviše dokazuje ant-rusku poziciju Londona i zaslijepljno razmišljanje te nevljonost da se ustanove pravi razlozi Litinenkove smrti “ kaže Lugovoj.

U prvoj reakciji supruga ubijenog Aleksandra Litvinenka, Marina navela je :

Meni je naravno drago da su riječi koje je moj suprug izgovorio na samrtiničkoj postelji, kada je optužio gospodina Putina potvrđene pred engleskim sudom, prema najvišim standardima nezvanosnosti i pravičnosti“ navela je Marina Litvinenko.

Ona je pozvala Veliku Britaniju da sve ruske obavještajce protjera iz zemlje te uvede ekonomske sankcije i zabranu putovanja za pojedinice, uključujući i Putina, dodajući:

Nezamislivo je da britanski premijer Cameron neće učiniti ništa po pitanju nalaza koji sadrži izveštaj ser Roberta Owena“

Sa druge strane je reagovalo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije koje je saopštilo da je London politizovao slučaj Litvinenka, da je izvještaj "pristrasan i nerazumljiv", te da će način na koji je London vodio ovaj slučaj štetiti bilateralnim odnosima Rusije i Velike Britanije.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova je izjavila:“Žalimo što je ono, što je bio čisto kriminalni slučaj, politizovan i on će naštetiti generalnoj atmosferi u našim bilateralnim odnosima."

Putinova administracija imala je motiv za ubistvo Litvinenka 2006., naveo je britanski sudija Owen u izvještaju, dodajući da je između Putina i Litvinenka postojao „lični sukob.“

Tokom istrage su se, navodi se takođe, čuli dokaze da je radioaktivni polonijum korišten za ubistvo Litvinenka da bi umro "postepeno", a ubistvom radijacijom „poslata poruka“.

Aleksandar Litvinenko je pobjegao u Britaniju 2000., nakon raskida sa Putinom i njegovim najužim krugom saradnika, kada je postao glasan kritičar ruske službe bezbjednosti i predsjednika Vladimira Putina, optužujući ih za veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Umro je u bolnici u Londonu u 43-oj godini, par dana nakon što je u hotelu popio čaj sa radioaktivnim polonijumom.

XS
SM
MD
LG