Dostupni linkovi

U Skoplju nastavljeni protesti, demonstranti uklonili ogradu kod zgrade Vlade


Makedonska opozcija na protestima zbog francuskog prijedloga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Makedonska opozcija na protestima zbog francuskog prijedloga

Hiljade ljudi protestovalo je u ponedeljak, 4. jula, treću noć za redom u Skoplju protiv francuskog predloga da se ukine bugarski veto za početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Deo demonstranata, na čelu sa liderom manje političke partije Levica Dimitrom Apasijevim, uklonio je zaštitnu ogradu ispred Vlade.

Na zgradu vlade su bacali papirne rolne, plastične flaše, balone sa vodom i jaja.

Neki demonstranti su okačili cveće na policijske štitove.

Demonstranti su potom protestovali ispred Skupštine Severne Makedonije u Skoplju.

Francuski predlog je da Skoplje uključi etničke Bugare u svoj ustav "na ravnoj osnovi sa drugim narodima" i, između ostalog, promeni udžbenik istorije.

Demonstranti smatraju da on „bugarizuje” Severnu Makedoniju i da ne priznaje makedonski jezik i istoriju, zbog čega zahtevaju od Vlade da ga odbije.

Šta je podrazumijevao prvi francuski prijedlog?

Francuski prijedlog - u prvobitnom obliku - predviđao je da bugarski uslovi postanu dio obaveza Sjeverne Makedonije prema EU. Istovremeno, Evropska komisija bila bi garant za njihovo sprovođenje.

Ovo rješenje poznato je kao "francuski prijedlog" jer je došlo tokom francuskog predsjedavanja EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Poslije francuskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je završeno 1. jula, slijedi šestomjesečno predsjedavanje Češke Republike.

Francuski prijedlog je ukupno treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Njemu su prethodili njemački i portugalski prijedlog.

Demonstracije organizuje inicijativa „Ultimatum – NE hvala” i imaju podršku glavne opozicione stranke VMRO DPMNE.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana vlada u Sobranju predstaviti francuski predlog za deblokadu makedonskih evropskih integracija.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dolazi u utorak, 5. jula u Skoplje da podrži francuski predlog kao kompromis između Skoplja i Sofije.

XS
SM
MD
LG