Dostupni linkovi

Macron misli da je nađen kompromis oko Sjeverne Makedonije i Bugarske za EU


Macron na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Španiji, juni 2022.
Macron na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Španiji, juni 2022.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako smatra da je pronađeno kompromisno rješenje o okviru pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU), koje bi uključivalo i Bugarsku.

"Mislim da smo pronašli kompromisno rješenje," rekao je on na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Španiji u četvrtak (30. juna), bez navođenja radi li se o već od ranije poznatom prijedlogu francuskog predsjedništva Unijom ili je dopunjen.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, zvaničnici EU su potvrdili da novi prijedlog uzima u obzir zabrinutosti koje su izrazile obje strane.

Oni su naglasili da bi, ako prijedlog bude prihvaćen, to omogućilo iskorak na kome je EU radila više od dvije godine.

"To bi otvorilo put za trenutno usvajanje (u Savjetu EU) pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i za organizovanje međuvladinih konferencija sa obje zemlje", rekao je jedan zvaninik EU.

Kako se saznaje, u slučaju da francuski prijedlog bude prihvaćen, već u narednim danima se može očekivati organizovanje međuvladine konferencije kojom bi formalno otpočeo proces pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel (Šarl Mišel) je pozdravio francuski prijedlog kojim bi se otvorio put za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji.

"(Francusko) Rješenje se odnosi na izražene zabrinutosti. Najbliži smo što smo ikada bili: sada je vrijeme da kažemo da", poručio je Michel.

I visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je prijedlog francuskog predsjedništva.

“Pozdravljamo kompromisni prijedlog koji je predstavilo francusko predsjedništvo, koji će sada biti dalje konsultovan u Skoplju. Ovo je trenutak da se krene naprijed u uvođenju Zapadnog Balkana u EU”, napisao je Borrell na Twitteru.

Skoplje dobilo francuski prijedlog

Iz Vlade Sjeverne Makedonije saopšteno je nedugo nakon Macronove objave da im je stigao prijedlog francuskog predsjedništva Unijom "sa idejama koje se odnose na makedonske javno poznate pozicije i stavove".

"Ovo predstavlja osnovu za otvaranje širokog konsultacijskog procesa prvo u Vladi i koalicionim partnerima, a zatim i sa predsjednikom države, parlamentom i opozicijom, kao i sa građanskim sektorom, ekspertima i cjelokupnom javnosti u zemlji", saopšteno je iz Vlade u četvrtak.

Odluka za makedonsku budućnost će, kažu u Vladi, biti donesena, "kako je i obećano, zajednički, meritorno, saglasno strateškim interesima zemlje i svih njenih građana".

Iz Vlade su zahvalili Makronu i francuskom predsjedništvu Unijom za napore da se prepreke prevaziđu i sačuva evropski kredibilitet na Balkanu.

Takođe nisu naveli konkretno o kakvim se francuskim prijedlozima radi i jesu li to prijedlozi koji su izneseni 24. juna ove godine.

Šta podrazumeva francuski predlog?

Francuski prijedlog - u prvobitnom obliku - predviđao je da bugarski uslovi postanu dio obaveza Sjeverne Makedonije prema EU. Istovremeno, Evropska komisija bila bi garant za njihovo sprovođenje.

Ovo rješenje poznato je kao "francuski prijedlog" jer je došlo tokom francuskog predsjedavanja EU.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Poslije francuskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je završeno 1. jula, slijedi šestomjesečno predsjedavanje Češke Republike.

Francuski prijedlog je ukupno treći pokušaj deblokiranja bugarskog veta. Njemu su prethodili njemački i portugalski prijedlog.

Bugarsko povlačenje veta

Bugarski parlament dao je Vladi zeleno svjetlo 24. juna da odobri pregovarački okvir za članstvo u EU za Sjevernu Makedoniju. To je potezu koji bi mogao omogućiti njenom sjevernom susjedu da započne pregovore o pridruživanju s blokom.

Parlament je glasanjem dozvolio Vladi da ukine svoj veto nakon izmjene teksta pregovaračkog okvira - koji bi tako garantovao prava Bugara u Sjevernoj Makedoniji kroz ustavne promjene i obavezao Skoplje na održavanje dobrih odnosa s Bugarskom.

Kako je 24. juna izjavio šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, za Vladu u Skoplju postoje tri ključna pitanja, dok s druge strane Bugarska ističe četiri svoja zahtjeva koja bi mogla uticati na dopunu francuskog prijedloga za deblokiranje integracija Severne Makedonije u EU.

Jezik, istorijska pitanja van okvira pregovora s EU i određivanje datuma kada će uslijediti ustavne promjene, glavne su crvene linije za Sjevernu Makedoniju.

One će odrediti i da li je za njih prihvatljiva konačna, usaglašena verzija francuskog prijedloga za uklanjanje bugarskog veta na pregovarački proces, poručio je Osmani.

XS
SM
MD
LG