Dostupni linkovi

Škole za alkohol i politiku


"Unutar bosanskohercegovačkog društva imamo sindrom nezamjeranja, odnosno popuštanja i stava da probleme treba rješavati neko drugi", ističe Midhat Čaušević. (na fotografiji: škola u BiH, fotoarhiv)
"Unutar bosanskohercegovačkog društva imamo sindrom nezamjeranja, odnosno popuštanja i stava da probleme treba rješavati neko drugi", ističe Midhat Čaušević. (na fotografiji: škola u BiH, fotoarhiv)

Komisija za obrazovanje Tuzlanskog kantona utvrdila je da se u osnovnim, ali i srednjim školama sve više konzumira alkohol, te da se školske prostorije koriste za političke promocije.

Komisija je pozvala Ministarstvo obrazovanja ovog kantona da krene u rješavanje problema. No, sastanak sa direktorima škola donio je još poraznije rezultate - čak 80 posto škola u Tuzlanskom kantonu koristi se u političke svrhe, a i djeca u završenim razredima osnovnih škola piju alkohol u školskim klupama.

U brojnim školama u Tuzlanskom kantonu već su se počeli voditi politički skupovi, kako u fiskulturnim dvoranama tako i u učionicama. Također i u kulturnim institucijama u Kantonu stranački skupovi održavaju se gotovo svakog vikenda. Razlog tome je što su direktori škola i kulturnih institucija u ovom kantonu postavljeni upravo političkim putem, odnosno točno se zna koja škola kojoj stranci pripada.

"Mi nismo dobili zvaničnu predstavku nego smo na osnovu onoga što smo saznali iz medija sazvali sjednicu Komisije i pozvali Ministarstvo obrazovanja koje je poslalo inspekcije u određene škole. Inspekcije su utvrdile da se zaista događa, pored korupcije i konzumiranja alkohola i zloupotreba prostorija u političke svrhe", kaže predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine Kantona, Midhat Čaušević.

Na ovaj problem upozorila je sociologinja Smiljana Vovna.

"Ovdje više nema odgovornosti prema društvu i pojedincu, nego odgovornost postoji jedino prema političkoj stranci. Samo kada pogledate manifestaciju Dana škole. Umjesto da se taj dan slavi rođendan škole, to vam bude pretvoreno u politički skup. Zašto? Zato što u prvim redovima sjede premijeri, ministri, direktori iz drugih škola koje su iz iste odgovarajuće političke stranke kao i škola koja slavi", kaže Vovna.

Ni Univerzitet u Tuzli nije lišen politike. Podsjećamo na slučaj iz 2017. godine, kada je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu smijenjen rektor Univerziteta Samir Nurić, a toj sjednici prisustvovao je i tadašnji predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona Mirsad Kukić.

Samir Nurić
Samir Nurić

Profesor Univerziteta u Tuzli Sabid Zekan vjeruje da direktori i dekani iz straha od svojih politički nadređenih ljudi, lako strankama ustupaju prostore obrazovnih institucija.

"Prema tim direktorima nema nikakvih sankcija i naravno da će direktor udovoljiti svojoj političkoj stranci i to ne samo jednoj političkoj stranci nego i drugim strankama radi nekakvog općeg interesa za to mjesto. To što se prostori škola i fakulteta koriste u političke svrhe nije nigdje zakonom zabranjeno, a to političke stranke neće ni napraviti iz prostog razloga što im je ovo jeftiniji način djelovanja", objašnjava Zekan.

Komisija za obrazovanje Tuzlanskog kantona detektirala je još neke probleme. Tako navode da su zabrinuti i zbog korupcije i činjenice da profesori primaju mito za prolazne ocjene, a što je prije nekoliko dana potvrdilo kantonalno Tužiteljstvo.

Naime, uhićen je Seid Kuralić, profesor mašinske skupine predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo primanja dara i to od učenika i roditelja za pozitivnu ocjenu.

Također, veliki problem, piše u izvještaju kantonalne Komisije za obrazovanje, je što sve više djece u školama pije alkohol.

"Mi imamo sada slučajeve da se dozvoljava učenicima devetih razreda da donesu i konzumiraju alkohol na maloj maturi. Mi znamo da je djeci zakonom zabranjeno usluživati alkohol do punoljetstva. Zatim, mi ovdje imamo škole koje su stručne, odnosno trogodišnje i većina tih učenika nisu punoljetni. I onda organizujemo jednu takvu manifestaciju kao što je matura i onda se djeci poslužuje alkohol. Onda to od strane škole prešutno bude odobreno", upozorava Midhat Čaušević.

Sindrom nezamjeranja

Stručnjaci smatraju da su se vrijednosti među mladima potpuno izokrenule. Profesorica Smiljana Vovna kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) da je veoma zabrinuta.

"Jer vidim moje okruženje i okruženje djece s kojima se svaki dan družim na nastavi. Vidim njihove stavove. Oni već sa 17 i 18 godina otvoreno kažu da neće i ne trebaju učiti jer imaju obezbjeđen posao i diplomu. To je poražavajuće", ocjenjuje Smiljana Vovna.

Midhat Čaušević, predsjednik kantonalne Komisije obrazovanja, svjestan je da probleme u školama u Tuzlanskom kantonu neće biti lako riješiti jer ove pošasti se, prema tvrdnjama direktora, događaju u 80 posto škola na ovom području. Ipak, nada se da u toj borbi neće biti usamljen.

"Prepoznat će ovaj problem pravi i istinski nastavnici. Međutim, mi unutar našeg bosanskohercegovačkog društva imamo sindrom nezamjeranja, odnosno popuštanja i stava da probleme treba rješavati neko drugi. I ovo 'neko drugi' će nas dovesti do toga da će svi raditi sve, a niko ni za što neće biti odgovoran. To je onda jedno stanje haosa koje će biti nepopravljivo", riječi su Čauševića.

Još jedan od problema u školama na području Tuzlanskog kantona je što nastavnici nemaju stalna zaposlenja i svake godine odlaze predavati u druge škole. Zbog toga nemaju autoritet, jer su učenici svjesni da će za nekoliko mjeseci upoznati novog nastavnika.

Brojni primjeri govore i o vrijeđanju i nasilju od strane učenika. Sugovornici RSE upozoravaju i strahuju da, budući da se u institucijama stalno mijenjaju i ministri i nadležni, problemi u obrazovnom sustavu će biti još veći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG