Dostupni linkovi

Zaev: Ostajem na poziciji premijera Sjeverne Makedonije


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, koji je najavio da će podnijeti ostavku nakon loših rezultata njegove vladajuće stranke na lokalnim izborima prošlog mjeseca, kaže da će ostati na tom poslu dok se politička situacija ne stabilizuje.

Zaevova Socijaldemokratska unija (SDSM) donijela je odluku kasno 9. novembra, nakon što su opozicione stranke predvođene desničarskim VMRO-DPMNE podnijele zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi.

"Imamo odluku Centralnog odbora da odgodimo ostavku. O mojoj ostavci se niti raspravlja niti odlučuje. Kada sam ih 31. uveče najavio, potvrdio sam da ostajem da zadržim većinu i ako se može ojačati. Očekujem parlamentarna većina da se stabilizuje, posebno većina koja je za Evropsku uniju, za multietničko društvo", rekao je Zaev.

Nije jasno koliko dugo će njegova ostavka biti odlagana.

Parlament sa 120 poslanika trebalo bi da glasa o nepoverenju vladi 11. novembra.

VMRO-DPMNE je saopštila da su ona i druge opozicione stranke osigurale 61 glas u parlamentu za rušenje vlade, dok vladajući SDSM insistira da će pokušati zadržati podršku najmanje 62 poslanika.

Ako prijedlog prođe, predsjednik Stevo Pendarovski morat će imenovati drugog političara koji može imati većinu u parlamentu za formiranje nove vlade.

Zaev je 30. oktobra najavio da će se povući i s mjesta premijera i lidera SDSM-a nakon što je stranka lijevog centra pretrpjela poraz na izborima za gradonačelnika, uključujući i glavni grad Skoplje.

Ali on je insistirao da većina u parlamentu treba da se nastavi do sledećih redovnih izbora zakazanih za 2024.

Zaev je izabran za premijera 2017. nakon 10 godina desničarske vladavine koju je vodio Nikola Gruevski, čiju je vladu uzdrmao skandal prisluškivanja koji je Zaev otkrio.

Zaev je 2018. sklopio dogovor s Atinom da zvaničnom imenu zemlje doda geografski kvalifikator Sjever kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije.

To je bio preduslov za otvaranje puta za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, ali promjena imena nije uticala na rješavanje pritužbi drugih nacija, uključujući Bugarsku, koja je nastojala blokirati put zemlje ka pridruživanju EU.

XS
SM
MD
LG