Dostupni linkovi

Zaev podneo ostavku nakon poraza na lokalnim izborima, Arsovska pobedila u Skoplju


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na konferenciji za medije na kojoj je najavio ostavku na mesto premijera i predsednika stranke posle poraza na lokalnim izborim, Skoplje, 31. oktobar 2021.
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na konferenciji za medije na kojoj je najavio ostavku na mesto premijera i predsednika stranke posle poraza na lokalnim izborim, Skoplje, 31. oktobar 2021.

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da podnosi ostavku na obe funkcije, nakon što su u nedelju, 31. oktobra objavljeni preliminarni rezultati drugog kruga lokalnih izbora prema kojima je njegova stranka izgubila veći deo gradova i opština.

Zaev je naglasio da nije za raspisivanje prevremenih izbora i čestitao pobedu političkim protivnicima.

“U ime SDSM-a čestitam našim protivnicima pobedu na ovim lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost zaključno sa rezultatima. Podnosim ostavku kao premijer i kao predsednik SDSM-a”, izjavio je Zaev, koji je još u kampanji pre drugog kruga najavljivao da će podneti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi.

Prethodno je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO DPMNE proglasila pobedu u glavnom gradu Severne Makedonije.
Od nezavisnosti prva žena na čelu Skoplja: Danela Arsovska
Od nezavisnosti prva žena na čelu Skoplja: Danela Arsovska

"Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev", rekla je Arsovska.

Prema prebrojanih 87 odsto listića, Arsovska je dobila 55,5, a aktuelni gradonačelnik Skoplja ima 41 odsto glasova, objavila je Državna izborna komisija.

“Prvi put u 30 godina nezavisnoj Makedoniji, Skoplje ima ženu za gradonačelnika”, rekla je Arsovska na konferenciji za medije.

Naglasila je da joj prljava kampanja vlasti nije naštetila i da sada mogu da traže odgovornost za sve što nije urađeno. Dodala je da Skoplje ima novu šansu da se transformiše u zelen, čist, lep i moderan grad.

Demokratska unija za integraciju izgubila Tetovo i Gostivar

Vladajući SDSM je pobedio u skopskoj opštini Centar i u pet, šest manjih opština.

VMRO DPMNE je, između ostalog, slavio u Bitolju, Ohridu, Đevđeliji, Resenu i Radovišu.

Nezavisni kandidati su pobedili, osim u Skoplju i u Kumanovu, i u skopskoj opštini Karpoš.

U opštinama gde su Albanci većina, najzanimljivija trka se očekivala u najvećim gradovima Tetovu i Gostivaru. U oba grada su poraženi kandidati Demokratske unije za integraciju (DUI), partije koja je koalicioni partner u vladi. Kandidati DUI su pobedili u Strugi, Kičevu, skopskoj opštini Čair i u još nekoliko manjih opština.

Predsednik VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je na pres konferenciji izjavio da je njegova partija pobedila u većini gradova na lokalnim izborima za gradonačelnike u 44 opštine.

Dodao je da je narod pokazao da više ne veruje SDSM-u i Zoranu Zaevu i da traži promenu vlasti na državnom nivou, najavljujući da će raditi na promeni vlasti ili u parlamentu sa novom većinom, ili na prevremenim parlamentarnim izborima.

“Pokazali smo da i pored razlika, možemo da se ujedinimo radi zajedničkog cilja. Makedonija bez korupcije, Makedonija u Evropskoj uniji. Danas se trebamo radovati, ali ne trebamo slaviti. Ono što se dešavalo između dva kruga izbora, ne trebamo zaboraviti. Ucene, pretnje”, rekao je Mickoski.

Izbori bez većih incidenata

Glasanje je prošlo bez većih problema, a do 18.30 časova glasalo je 48,6 odsto građana, saopšteno je iz Državne izborne komisije. U prvom krugu izbora, 17. oktobra, do istog vremena izlaznost je bila 49,1 odsto.

"Smatram da smo se uverili da smo imali uspešan i miran glasački dan, sa izoliranim brojem incidenata, koji nisu organizovani", izjavio je na pres konferenciji Aleksandar Daštevski, predsednik Državne izborne komisije.

“Imali smo fer i demokratsko glasanje. Uredi za biometrijsku identifikaciju glasača su radili besprekorno, osim nekih slučajeva od jutros, koji su stavljeni pod kontrolu i više se nije ponovilo”, rekao je Daštevski.

U toku izbornog dana nisu nisu registrovani nikakvi ozbiljniji incidenti i veća narušavanja izbornog procesa i javnog reda i mira, ocenio je i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Rekao je da je 31. oktobra bilo 114 prijava u vezi sa izborima, od kojih je najviše bilo za agitovanje, prevoz glasača, telefonska javljanja, a bilo je i pokušaja potkupljivanja i pretnje.

Spasovski je istakao da ima i dva prijavljena krivična dela za uništavanje glasačkog materijala u Kičevu i povredu tajnosti glasanja u Kočanima.

Socijaldemokratski savez je ocenio da je drugi krug izbora prošao u fer i demokratskoj atmosferi. Portparolka SDSM-a Bogdanka Kuzeska je rekla da je pobedila slobodna volja građana i pored pokušaja VMRO DPMNE da kompromituje izborni proces.

Glasanje u 44 lokalne samouprave

Drugi krug lokalnih izbora održan je u 44 jedinice lokalne samouprave, a pravo glasa imalo je više od milion i 350 hiljada građana na 2.481 biračkom mestu.

Na jednom mestu u Debaru se ponovilo glasanje za gradonačelnika i za sastav opštinskog Saveta, a preglasavalo se i na jednom mestu u opštini Šuto Orizari za članove Saveta. Upravni sud poništio je glasanje na ovim mestima iz prvog kruga, zbog određenih nepravilnosti.

U nedelju, 31. oktobra se nije glasalo za gradonačelnika u opštinama Mavrovo-Rostuše i Centar Župa, jer u prvom krugu nije bio bio ispunjen zakonski cenzus od jedne trećine zapisanih glasača na biračkoj listi.

U pomenute dve opštine će biti organizovano ponovno glasanje za gradonačelnika, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

U prvom krugu održanom 17. oktobra na osnovu glasova su dobijeni sastavi Saveta svih opština, kao i imena gradonačelnika u 34 opštine.

Glasanje je počelo u subotu, 30. oktobra, kada su se izjasnili bolesni i nemoćni, osobe obolele od COVID-a 19 i oni koji su u samoizolaciji, kao i zatvorenici i osobe u staračkim domovima.

Kampanja za drugi krug izbora je trajala do 29. oktobra u ponoć.

Pet stvari o drugom krugu lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Upotreba terminala za čitanje otiska prsta

Na ovim izborima prvi put su primenjeni terminali za čitanje otiska prsta, odnosno za biometrijsku identifikaciju glasača, što je u prvom krugu izazvalo velike gužve, zbog toga što aparati nisu mogli pročitati otiske nekih građana.

Glasanje se odvijalo uz poštovanje protokola za zaštitu od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-a 19.

Kao što je saopštio DIK, drugi krug izbora posmatralo je oko 870 domaćih i 328 međunarodnih posmatrača, najviše iz Misije OEBS/ODIHR - 218 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG