Dostupni linkovi

Sjeverna Makedonija prvi put u američkom budžetu za odbranu


Sjeverna Makedonija je 18. avgusta 2022. obeležila 30 godina od osnivanja Armije.(Fotografija sa obeležavanja godišnjice)
Sjeverna Makedonija je 18. avgusta 2022. obeležila 30 godina od osnivanja Armije.(Fotografija sa obeležavanja godišnjice)

Američki Kongres predlaže dodatne NATO ili zajedničke vojne vježbe SAD-a i Sjeverne Makedonije tokom fiskalne 2023. godine, koja počinje 1. oktobra 2022. Sjeverna Makedonija se spominje u amandmanu na predlog zakona o odbrani kojim SAD određuju godišnji budžet i rashode Pentagona.

To je prvi put da se Severna Makedonija uključuje u američki budžet za odbranu.

Poruka koju Sjedinjene Države šalju je da se ponovo fokusiraju na Makedoniju i region, nakon višegodišnje pauze u kojoj su se ne samo SAD, već i EU bavile svojim problemima, pa je ostao vakuum za druge aktere koji nemaju zajedničke ciljeve sa liberalnom demokratijom, kaže Metodi Hadži-Janev, profesor međunarodnog prava na Vojnoj akademiji.

"Zajedničke vježbe su jedna od faza u odvraćanju koju žele da urade kako bi poslali jasan signal onima koji ih žele izazvati da ozbiljno misle da ne ostavljaju prostor nepopunjen ili da prostor prepuštaju drugim stranim utjecajima", rekao je Hadži-Janev za RSE.

Ovakvi koraci, kaže Hadži-Janev, rezultat su promjena na geostrateškom i geopolitičkom planu, posebno ulaskom Kine i Rusije.

"Ovim SAD želi da uvjeri svoje partnere da se procesi demokratizacije, a samim tim i evroatlantskih integracija, trebaju nastaviti", kaže Hadži-Janev.

"Komitet snažno podržava integralnu ulogu Sjeverne Makedonije kao saveznika u NATO-u i naglašava vrijednost NATO-ove vježbe Rapid Response 22 u Sjevernoj Makedoniji za interoperabilnost NATO-a, regionalnu integraciju i odvraćanje od ruske agresije", navodi se u predloženom američkom zakonu o odbrani.

Dodaje se da je od suštinskog značaja da Sjedinjene Države i druge članice NATO-a nastave s izvođenjem sličnih vježbi sa Sjevernom Makedonijom i da teže daljoj integraciji.

Gde je mesto Severne Makedonije u novoj sigurnosnoj realnosti?

Vojska Republike Sjeverne Makedonije (ARM) proslavila je 30. godišnjicu od svog formiranja 18. avgusta 2021.
Vojska Republike Sjeverne Makedonije (ARM) proslavila je 30. godišnjicu od svog formiranja 18. avgusta 2021.

Bivši ministar odbrane Trajan Gočevski u intervju za državnu agenciju MIA kaže da sada kada je vojska deo NATO-a mora da napreduje, a njena modernizacija je ključna u okviru strateškog dijaloga sa Sjedinjenim Državama.

"Zajedničke vježbe i treninzi su najbolji način da se postigne puna i kontinuirana pripravnost. Na tom planu aktivnosti će se još više intenzivirati. Opremanje i modernizacija naše vojske postao je imperativ vremena. U tom pravcu najavljena je dodatna finansijska podrška SAD procesu modernizacije Vojske", kaže Gočevski.

On dodaje da današnja nova sigurnosna realnost u Evropi zahtijeva još bližu i još intenzivniju saradnju sa SAD, kako bismo osigurali mir, sigurnost i stabilnost evroatlantskog prostora.

Gocevski je u četvrtak primio državno odlikovanje povodom 30. godišnjice formiranja ARM-a. Počast su dobili i ostali pripadnici ARM-a, a priznanje je dobio i komandant Nacionalne garde Vermonta, general-major Gregori Najt.

Trideset godina od osnivanja vojske

Sjeverna Makedonija je 18. avgusta obeležila 30 godina od osnivanja Armije.

Predsjednik zemlje i vrhovni komandant Armije Stevo Pendarovski u obraćanju povodom godišnjice rekao je da najkasnije do 2024. godine treba postići standard za izdvajanje dva posto BDP-a za odbranu.

Sa proslave godišnjice
Sa proslave godišnjice

Na svečanosti povodom 30. godišnjice održan je i defile pripadnika svih komandi i jedinica Armije.

U 1996. godine, specijalisti ARM-a su prvi put učestvovali u vojnoj vježbi NATO-a -"Orao mira".

2002. godine, po prvi put, vojnici ARM-a su učestvovali u misiji ISAF u Avganistanu. Mirovnici su takođe učestvovali u misijama u Iraku, BiH, Libanu, Kosovu.

Sјeverna Makedonija je ušla u NATO 2020. godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG