Dostupni linkovi

Rastu tenzije oko Koreje, SAD upozoravaju na prijetnju svijetu


Sjeverna Koreja 4. jula lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ilustracija)

Napetosti na Korejskom polutotoku i dalje su vrlo visoke, dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu. Južna Koreja i Sjedinjene Države odgovorile su zajedničkom vježbom balističkih raketa uz upozorenje da bi strpljenje prema Pjongjangu moglo biti pri kraju.

Kasnije tokom dana očekuje se i posebna sjednica Vijeća sigurnosti UN koju su zatražile Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja.

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je na međunarodnu akciju, naglašavajući da je sjevernokorejsko testiranje interbalističke rakete prijetnja svima u svijetu.

„Sve zemlje trebaju javno pokazati Sjevernoj Koreji da će biti posljedica zbog nastavka proizvodnje nuklearnog oružja", kazao je.

"Potrebna je globalna akcija za zaustavljanje globalne prijetnje", rekao je Tillerson. "Svaka zemlja koja zapošljava radnike iz Sjeverne Koreje, ima ekonomske ili vojne koristi, ili ne provodi u potpunosti rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a već pomaže i podržava opstanak opasnog režima".

Tillerson pozvao je na međunarodnu akciju
Tillerson pozvao je na međunarodnu akciju

Njegovo upozorenje usmjereno je prema Rusiji i Kini, koje zapošljavaju tisuće radnika iz Sjeverne Koreje i imaju ekonomske veze s Pjongjangom.

Dok je pozvao na djelovanje svih nacija, Tillerson je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države "nikad neće prihvatiti nuklearno naoružanu Sjevernu Koreju".

Prethodno su i Pentagon i State Department saopćili da bi sjeverenokorjeska interkontinentalna balistička raketa mogla nositi “nuklearne bojeve glave poput hidrogenske bombe".

Glavni tajnik UN Antonio Guterres također je osudio raketni test Pjongjanga kao "povredu rezolucija Vijeća sigurnosti" i "opasnu eskalaciju situacije".

Pozvao je Sjevernu Koreju da "zaustavi daljnje provokativne postupke i u potpunosti se pridržava svojih međunarodnih obveza".

Guterres je naglasio "važnost održavanja jedinstva međunarodne zajednice u rješavanju ovog ozbiljnog izazova".

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je hitan sastanak za popodne, nakon zahtjeva Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje.

U zajedničkom saopćenju prethodno su se Rusija i Kina složile da treba zamrznuti i sjevernokorejski nuklearni program, ali i zajedničke vojne vježbe Seula i Washingtona, te se traži da Sjedinjene države odmah prekinu sa raspoređivanjem proturaketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji. Peking i Moskva pozivaju Pjongjang na poštoavnje rezolucije Vijeća sigurnosti.

Nema pregovora: Kim Jong-Un
Nema pregovora: Kim Jong-Un

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, koji je nadgledao današnje vježbe svoje i američke vojske, koje su ispalile nekoliko balističkih raketa prema Sjevernoj Koreji u okviru vježbe simulacije napada i kao znak upozorenja sjevernom susjedu, je kazao da se Sjevernoj Koreji više ne može odgovarati samo saopćenjima, iako se tokom kampanje zalagao za dijalog sa Sjeverom uz jasan pritisak i sankcije kako bi Pjongjang odustao od razvoja nuklearnog naoružanja.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un odgovorio je da će pokazati svoju moć i da ne želi pregovarati o svom programu nuklearnog naoružavanja.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG