Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekinuta sjednica bez usvajanja zaključaka


Narodna skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske bez usvajanja bilo kakvih zaključaka prekinula je sjednicu na kojoj se očekivalo usvajanje stava povodom zahtjeva visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da poništi vlastite zaključke o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

Poslanici na zahtjev predsjednika Narodne skupoštine Igora Radojičića raspravu o ovom pitanju prebacili su na 33. tačku dnevnog reda.

Radojičić je odlaganja izjašnjavanja o ovom pitanju obrazložio potrebom obavljanja daljih konsultacija.

Nakon današnjih konsultacija sedam srpskih političkih stranaka bilo je najavljeno da će Narodna skupština Republike Srpske predložiti nove zaključke kojima se ne poništavaju zaključci od 14.maja, kako je to zatražio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a u vezi prenosa nadležnosti sa RS na nivo BiH.
Igor Radojičić

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić izjavio je da je do preokreta došlo kada su se nakon posljepodnevne pauze pojavili i zaključci koje je ponudila Vlada RS.
Poslanici na zahtjev predsjednika Narodne skupoštine Igora Radojičića raspravu o ovom pitanju prebacili su na 33. tačku dnevnog reda.

Vlada RS u svojim zaključcima takođe cijeni da Informacija o efektima prenosa ustavnih nadležnosti sa RS na institucije BiH i zaključci NS nisu antidejtonski niti u suprotnosti sa Ustavom BiH I Ustavom RS, već su legitimno pravo RS kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma da razmatra provođenje svih odredbi Dejtonsko mirovnog sporazuma u okvirima istog.

Vlada RS smatra potrebnim ponoviti svoje opredjeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma, te istaći da svojim prioritetom smatra evroatlantske integracije, iako iste nisu element Dejtonskog sporazuma.

U trećem zaključku Vlade se kaže da je ona spremna da učestvuje u svakom sporazumnom rješavanju pravnih nedorečenosti ili drugih dilemma, koje su se eventualno pojavile u Informaciji o efektima prenosta ustavnih nadležnosti sa RS na zajedničke institucije BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

Incko je zatražio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi ove zaključke. Visoki predstavnik Narodnoj skupštini je u vezi sa ovim zaključcima uputio pisma 25. maja i 5. juna.

Nastavak ove sjednice zakazan je za sutra , a prema riječima Radojičića nije isključena mogućnost ako dođe do usaglašavanja stavova političkih stranaka iz RS da se ona ponovo vrati na raspravu.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG