Dostupni linkovi

SAD nametnuo sankcije kompaniji uključenoj u izgradnju Sjevernog toka 2


Tehničar provjerava opremu u kompresorskoj stanici Slavyanskaya, početnoj tački plinovoda Sjeverni tok 2
Tehničar provjerava opremu u kompresorskoj stanici Slavyanskaya, početnoj tački plinovoda Sjeverni tok 2

Sjedinjene Američke Države(SAD) najavile su daljnje sankcije vezane za plinovod Sjeverni tok 2, pozivajući se na kompaniju Transadria Ltd. povezanu s Rusijom i njen brod Marlin.

U izjavi državnog sekretara Antonyja Blinkena od 22. novembra navodi se da je ta akcija "u skladu sa stalnim protivljenjem Sjedinjenih Država gasovodu Sjeverni tok 2 i kontinuiranom usklađenošću vlade SAD sa Zakonom o zaštiti energetske sigurnosti Europe iz 2019. (PEESA)".

“Današnjom akcijom, uprava je sada sankcionisala osam osoba i identifikovala 17 njihovih plovila kao blokiranu imovinu u skladu sa PEESA u vezi sa Sjevernim tokom 2”.

U saopštenju se navodi da će Transadria biti sankcionisana prema zakonu i da će se Marlin smatrati "blokiranom imovinom", bez navođenja konkretnih detalja.

Kontroverzni gasovod vrijedan 11 milijardi dolara prolazi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke. Rusija je saopštila da je spremna da počne da isporučuje gas gasovodom, koji je završen u septembru, ali nemački i evropski regulatori prvo moraju da završe dugotrajan proces odobrenja.

Njemačka je 16. novembra objavila da obustavlja proces odobravanja jer je konzorcij sa sjedištem u Švicarskoj koji stoji iza ruskog plinovoda trebao formirati njemačku podružnicu kako bi osigurao licencu za rad.

Sjedinjene Države, Ukrajina i nekoliko članica Evropske unije(EU)protive se plinovodu Sjeverni tok 2 na osnovu toga da ugrožava evropsku energetsku sigurnost. Naftovod bi Ukrajinu također lišio ključnih tranzitnih naknada.

Ipak, neke evropske zemlje, uključujući Njemačku, kažu da je naftovod od vitalnog značaja za osiguranje snabdijevanja energijom usred porasta cijena.

Operater naftovoda, švicarski Nord Stream 2 AG, u vlasništvu je ruskog državnog naftnog giganta Gazproma.

Američka administracija u maju je odustala od ideje da sankcioniše samog operatera naftovoda, kao i njegovog njemačkog izvršnog direktora, rekavši da će Rusija to dovršiti bez obzira na nametnute ekonomske kazne i u želji da ne zaoštrava američko-njemačke odnose.

Ta odluka znači da bi brodovi koji rade na naftovodu mogli biti sankcionisani, ali ne i kompanija u ruskom vlasništvu koja ih je angažovala.

Kako bi ublažile udarac Ukrajini od pokretanja Sjevernog toka 2, Sjedinjene Države i Njemačka složile su se da ulažu u alternativnu energetsku industriju zemlje.

„Čak i dok se administracija nastavlja protiviti gasovodu Sjeverni tok 2, uključujući i naše sankcije, mi nastavljamo da radimo s Njemačkom i drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika koje gasovod predstavlja za Ukrajinu i zemlje NATO-a i EU na prvoj liniji te da odgurnemo protiv štetnih ruskih aktivnosti, uključujući i energetsku sferu“, naveo je Blinken u svom saopštenju.

XS
SM
MD
LG