Dostupni linkovi

Njemačka obustavila proces odobravanja Sjevernog toka 2


Početna tačka Sjevernog toka 2
Početna tačka Sjevernog toka 2

Njemački energetski regulator obustavio je proces odobravanja novog velikog gasovoda kojim se planira dovođenje ruskog gasa u Evropu.

Na vijest o zastoju odobravanja Sjevernog toka 2 evropske cijene goriva skočile su skoro za 11 posto.

Proces odobravanje je privremeno obustavljen jer konzorcij sa sjedištem u Švicarskoj koji stoji iza Sjevernog toka 2 prvo treba da bude u skladu sa njemačkim zakonima prije no što se odobri projekat vrijedan 10 milijardi eura. Ovo znači da iz konzorcija treba da osnuju njemačku kompaniju u skladu sa njemačkim zakonom kako bi dobili licencu za rad.

“Ovo će malo unazaditi očekivani vremenski okvir”, kaže analitičar Trevor Sikorski iz Energy Aspects, dodajući da nije jasno koliko će trajati proces osnivanja nove kompanije. On je također rekao da je malo vjerovatno kako će gasovod proraditi u prvoj polovini 2022.

Sjeverni tok 2 naišao je na oštro protivljenje Sjedinjenih Država i pojedinih evropskih zemalja koje smatraju da će ovaj gasovod učiniti Evropu previše ovisnom o ruskom plinu.

Prolazeći ispod Baltičkog mora, Sjeverni tok 2 udvostručit će moskovski izvoz plina u Njemačku, ali će također zaobići Ukrajinu, koja se za prihod oslanja na postojeće gasovode i koja bi bila teško pogođena gubitkom tranzitnih naknada.

No, druge evropske vlade smatraju da je ova veza ključna za osiguravanje opskrbe energijom, obzirom na porast cijena gasa posljednjih sedmica i prijetnji nestanka struje.

Iz Sjevernog toka 2 kažu da su obaviješteni o odluci, ali da nisu u poziciji da komentarišu detalje postupka. Kremlj još uvijek nije komentarisao.

“Svaka kašnjenja u odobravanju gasovoda, tim više uoči zime, bez ikakve sumnje nisu u interesu Evropske unije”, rekao je Konstantin Kosachyov, zamjenik predsjedavajućeg gornjeg doma ruskog parlamenta za novinsku agenciju TASS.

Sjeverni tok 2 čine dva kraka cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, a proteže se od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Radovi na plinovodu su bili obustavljeni u decembru 2019. nakon što je kompanija Swiss Allseas odustala od polaganja cijevi zbog prijetnji SAD-a sankcijama. Izgradnja je nastavljena u decembru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG