Dostupni linkovi

SAD: Ukidanje sankcija Rusalu za odlazak Deripaske


Deripaska je američke sankcije opisao kao "smiješne"
Deripaska je američke sankcije opisao kao "smiješne"

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponudila je ruskom tajkunu Olegu Deripaski, vlasniku Rusala, ukidanje sankcija ukoliko se odrekne kontrole nad kompanijom.

Potez američkog Ministarstva finansija (Treasury Department) je u ponedjeljak uzrokovao skok akcija ove kompanije preko 15 posto, dok su cijene aluminijuma na londonskoj berzi takođe porasle za 8.7 posto.

Popuštanje sankcija za kompaniju u većinskom vlasništvu ruskog tajkuna Olega Deripaske, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, obrazloženo je brigom za radne ljude.

"Rusal je osjetio uticaj američkih sankcija zbog svoje povezanosti sa Olegom Deripaskom, ali američka vlada ne targetira vrijedne i radne ljude koji zavise od Rusala i njihovih podružnica", rekao je američki ministar finansija Steven Mnuchin i pojasnio:

"Rusal nam se obratio sa peticijom za skidanje sa liste (sankcija). Imajući u vidu uticaj na naše partnere i saveznike, mi izdajemo generalnu dozvolu o produžavanju i uspostavljanju takozvanog okvirnog perioda dok ne razmotrimo peticiju Rusala."

Ministarstvo finansija je navelo da je "put da SAD osiguraju popuštanje sankcija kroz razdvajanje i napuštanje kontrole nad Rusalom od strane Olega Deripaske", milijardera sa dobrim vezama, koji posjeduje 48 posto akcija kompanije.

Mnuchin: Američka vlada ne targetira vrijedne i radne ljude koji zavise od Rusala
Mnuchin: Američka vlada ne targetira vrijedne i radne ljude koji zavise od Rusala

Sankcije protiv Deripaske i više od 20 ruskih biznismena i pripadnika političke elite uvedene su 6. aprila u pokušaju da se Moskva kazni za ono što je američka administracija nazvala "globalnom malignom aktivnošću" Rusije.

Ove sankcije su izazvale nove velike probleme za ruske akcije i nacionalnu valutu - rublju, kao i Rusal, drugi najveći svjetski proizvođač aluminijuma, koji je među najteže pogođenim kompanijama.

Vrijednost akcija Rusala se od tada do ove sedmice prepolovila, a investitori su počeli da bježe u strahu da kompanije neće biti u stanju da opstane u poslu, budući su njihove mušterije širom svijeta zategnule odnose, jer su sankcije i finansije kompanije presušile na tržištima kojima dominiraju SAD.

Šansa za prodaju aluminijuma

Deripaska je optužbe američkog Ministarstva finansija opisao kao "smiješne" a Rusija je sankcije okvalifikovala kao slabo prikriveni napad na njihovu ekonomiju.

Objavom od ponedjeljka, pak, Trumpova administracija je efektivno dala Rusalu više mjeseci da prodaju velike količine aluminijuma koji se neprodat skladištio u njihovim fabrikama još od kada su sankcije uvedene.

Zalihe aluminijuma će sada biti lakše prodati jer je Ministarstvo finansija saopštilo da će dati američkim kupcima prostor do 23. oktobra, umjesto 5. juna, da završe svoje poslove sa Rusalom.

Takođe su naveli da neće uvesti sekundarne sankcije na kompanije izvan SAD koje posluju sa Rusalom i njihovim podružnicama. Odluka da se ne uvedu sekundarne sankcije naročito će dobro doći evropskim mušterijama Rusala.

Vrijednost akcija Rusala se prepolovila
Vrijednost akcija Rusala se prepolovila

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je trenutno u posjeti Vašingtonu, kao i neki drugi evropski lideri radili su skriveno od javnosti na ubjeđivanju Donalda Trumpa da popusti nove sankcije za ruske poslovne tajkune da bi osigurali da evropski biznis interesi, kako kažu, ne bi bili nefer penalizovani zbog njih.

I Munchin je u svojoj objavi rekao da je jedan od ključnih faktora za popuštanje sankcija bio "uticaj na naše partnere i saveznike" kao posljedica kažnjavanja Deripaskinog Rusala.

Takođe će oni koji su do sada kupovali aluminijum od Rusala imati vremena da potraže druge snabdjevače.

Prošle sedmice je cijena aluminijuma na berzama postigla najveći nivo od sredine 2011. godine, iz straha da će se globalno tržište suočiti sa manjkom aluminijuma zbog američkih sankcija.

Analitičari kompanije Wood Mackenzie su saopštili da će objava američkog Ministarstva osigurati "neophodni prostor za disanje" tržištu aluminijuma.

Analitičar u INTL FCStone Edward Meir za Reuters je rekao da Rusal sada ima bolje šanse za opstanak i da "pet miliona tona Rusalove proizvodnje koja je prije samo nedjelju dana bila neupitno radioaktivna više to neće biti".

Rusal je odbio da komentariše najavu Ministarstva finansija, a nijesu se oglasili ni Kremlj ni Deripaska.

Osim bliskosti sa Kremljom, Oleg Deripaska je takođe ranije sarađivao sa bivšim šefom izborne kampanje Donalda Trumpa, Paulom Manafortom, koji je jedan od ključnih optuženih u istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o vezama između Rusije i Trumpove kampanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG