Dostupni linkovi

Siva ekonomija ozbiljno ugrožava kosovsko tržište


Ilustracija
Ilustracija
Siva ekonomija, protivzakonita privredna aktivnost, zauzela je veliki deo kosovskog tržišta i teško da se može umanjiti njen nivo, kažu predstavnici biznisa i poznavaoci ekonomskih pitanja.

Prisutnost sive ekonomije, po njihovom mišljenju, otežava razvoj ukupne ekonomije u zemlji, ali i dolazak stranih investitora.

Ali Jakupi, ekspert ekonomskih pitanja naglašava da je uticaj sive ekonomije na kosovsko tržište veoma negativan, kada se uzme u obzir ekonomija zemlje koja je nestabilna.

On navodi da je ovakva vrsta ekonomije uništila legalnu ekonomiju.

„Generator sive ekonomije je sever Kosova, ali ona je prisutna i u preostalom delu zemlje. Treba shvatiti da dokle god se na svakom koraku pominje korupcija i različiti oblici zloupotrebe, to su elementi koji hrane i održavaju sivu ekonomiju,“ kaže Jakupi.

I predstavnici biznis ekonomije naglašavaju da visok procenat sive ekonomije šteti legalnoj, kao i konkurenciji kosovskog tržišta.

Agim Shahini iz Kosovske alijanse za biznis navodi da na osnovu istraživanja ove agencije, siva ekonomija čini preko 35 posto kosovskog tržišta, dok je njen izvor sever Kosova.

„Ovo je velika šteta za ekonomiju, biznis, ali i za budžet Kosova. Ovo takođe udaljava i strane investitore, jer se teško odlučuju da dođu u jednu zemlju gde postoji veliki nivo ilegalne ekonomije“, kaže Shahini.

Korupcija sa velikim posledicama

On dodaje da odgovorni organi moraju pronaći oblik kako se ne bi dozvolilo da ova vrsta ekonomije bude profit organizovanog kriminala i glavni faktor destabilizacije ekonomske i političke situacije u zemlji.
Radnja u Prištini - ilustracija
Radnja u Prištini - ilustracija

„Od toga potiče i politička nestabilnost, korupcija sa velikim posledicama po ekonomiju u zemlji“, kaže Shahini.

Sa druge strane, vladini zvaničnici kažu da su u cilju borbe protiv ove pojave, izradili zakonske mehanizme i Plan delovanja za sprečavanje ilegalne ekonomije, koji je, kako ističu, dao željene rezultate.

Menderes Ibra, savetnik u Ministarstvu finansija ističe da je borba protiv ove pojave uvek važan izazov za nadležne organe.

„U sklopu programa za sprečavanje ilegalne ekonomije, kao pozitivni pokazatelj se može uzeti u obzir ekonomski porast od 5 posto (od prošle godine), kao i povećanje naplate prihoda u dvema kosovskim agencijama kao što su Carina i Poreska uprava. To je jedan indikator koji pokazuje smanjenje nezakonske ekonomije“, kaže Ibra.

Ekonomski stručnjaci ipak ističu da osim izjava o borbi protiv ove pojave, izvršna vlast nije pokazala volju i spremnost za njeno sprečavanje.
XS
SM
MD
LG