Dostupni linkovi

Navijača Sarajeva ipak ubio policajac?



U Širokom Brijegu sinoć je uhapšen policajac iz Ljubuškog, Dragan Vujović koji se sumnjiči za ubistvo 24-godišnjeg navijača FK Sarajevo, koji je stradao u neredima u Širokom Brijegu, 4. oktobra.

Na temelju zahtjeva kantonalnog tužiteljstva, Vujoviću je određen tridesetodnevni pritvor, potvrdila je za RSE Dragica Šimić, predsjednica Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

"Rješenje je donijeto o određivanju pritvora radi osnovane sumnje da je kao supočinitelj sa prvoosumnjičenim Oliverom Knezovićem počinio kazneno djelo ubistvo i pokušaj ubistava.To je prvostupanjska odluka gdje osumnjičeni ima pravo žalbe u roku od tri dana,“ rekla je Šimić.

Šimić je potvrdila da je i dalje na snazi potjeranica za Knezovićem, prvoosumnjičenom u slučaju ubistava Puljića.

"Iz Tužilaštva nemamo nikakvih prijedloga u vezi određivanja pritvora prema njemu. Tužilaštvo nam nije povuklo prijedlog ni za pritvor ni za tjeralicu, sve dok se to ne uradi, tjeralica ostaje na snazi,“ rekla je Šimić.

Puljić je stradao od ozljeda nanešenih streljivom kalibra devet milimetara, što odgovara pištoljima marke "Glock", koji su službeno policijsko oružje.

Oliver Kenzović
Postoje video zapisi koji idu u prilog tvrdnji kako je policija koristila ručno vatreno oružje tijekom huliganskih nereda, a pripadnici Hordi zla, u svojim iskazima, također su tvrdili da policija pucala na njih.

RSE doznaje u u MUP-u ZHK kako je Vujović zapravo policajac na osnovu čijeg je iskaza ranije izdata potjernica za Knezovićem.

Vujović je tvrdio da mu je Knezović oteo pištolj i pucao na skupinu navijača.

Parafinska rukavica je potvrdila prisutnost barutnih čestica i na ruci policajaca što je dokaz da je i sam Vujović pucao.

Robert Cvrtak, glasnogovornik Federalne uprave policije potvrdio je za RSE da je do sada lišeno slobode ukupno 10 osoba.

„Jedna osoba je lišena slobode zbog osnovane sumnje da je sudjelovala u ubistvu i pokušaju ubistva, jedan zbog kaznenog djela izazivanja opće opasnosti u vezi sa kaznenim djelom protiv sigurnosti ljudi i imovine. Ostalih osam se dovede u vezu sa bijegom Olivera Knezovića. Pored toga, ukupno 55 osoba je saslušano, 11 ih je prijavljeno zbog napada na službene osobe, policajce, te sudjelovanja u tuči. Tri su policajca suspendirana u MUP-u ZHK i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak. Interna istarag još uvijek traje," potvrdio je Cvrtak
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG