Dostupni linkovi

Sirijska vojska izvijestila o izraelskim napadima na južni Damask


Izraelska vojska na Golanu
Izraelska vojska na Golanu

Sirijska vojska saopćila je da je Izrael započeo zračne napade na područje u južnom predgrađu Damaska, uzrokujući samo materijalnu štetu, izvijestili su sirijski državni mediji.

Izvještaj objavljen u srijedu, 25. novembra, u kojem se citira neidentificirani vojni dužnosnik, kaže da su ratni avioni izveli napade nešto prije ponoći u utorak, južno od Damaska, s Golanske visoravni.

Izvještaj nije uključio precizne podatke o metama i tačnoj šteti.

Ranije je državna sirijsko-arapska novinska agencija SANA rekla da je protuzračna odbrana Sirije odgovorila na dolazeće rakete.

Izvještaji kažu da su izraelski ratni avioni pogodili selo u provinciji Kuneitra na rubu Golanske visoravni i na jugozapadu glavnoga grada Damaska.

Izrael je prošle sedmice priznao napad na ciljeve povezane s Iranom u Siriji duž Golanske visoravni nakon što je uočio odred koji je postavljao bombe kraj puta u blizini jednog od svojih položaja.

Izrael je tokom godina pokrenuo stotine napada na vojne ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali rijetko priznaje takve operacije.

Prošli mjesec sirijski su mediji izvijestili o noćnom napadu na mjesto u Kuneitri za koje su također rekli da iza toga stoje izraelski ratni avioni.

Vojni dužnosnik iz Sirije je rekao da su tri osobe ubijene u tom napadu na mjesto koje su koristile milicije Irana.

Izrael je okupirao Golansku visoravan u Siriji u ratu 1967. godine, a kasnije je anektirao potezom koji nije međunarodno priznat.

Kaže da cilja uglavnom na mjesta iranskih jedinica i libanonske militantne skupine Hezbollah u Siriji, nastojeći suzbiti utjecaj Teherana blizu njegovih granica.

Takvi su napadi češći posljednjih mjeseci.

Iran je ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Assada u građanskom ratu u zemlji.

XS
SM
MD
LG