Dostupni linkovi

Pompeo prvi visoki zvaničnik SAD na okupiranoj Zapadnoj obali


Pompeo tokom govora na planini Bental na Golanskoj visoravni, koju kontroliše Izrael, u blizini izraelsko-sirijske granice, 19. novembar
Pompeo tokom govora na planini Bental na Golanskoj visoravni, koju kontroliše Izrael, u blizini izraelsko-sirijske granice, 19. novembar

Državni sekretar Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Majk (Mike) Pompeo posetio je 19. novembra izraelsko naselje na Zapadnoj obali i Golansku visoravan i tako postao prvi visoki zvaničnik SAD koji je to uradio.

Pompeo je 2019. godine objavio da Vašington više ne smatra da je izgradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu.

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp (Trump) takođe je priznao Jerusalim kao izraelski glavni grad i izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koju je Izrael anektirao 1981. godine.

Pompeo je 19. novembra obišao naselje Psagot na Zapadnoj obali i njegovu vinariju koja je jedno od svojih vina nazvala po američkom državnom sekretaru.

Kasnije je odleteo na Golansku visoravan, stratešku visoravan koja gleda na Izrael, Siriju, Liban i Jordan.

Poseta je bila odstupanje od ranije američke politike koja je najviše vladine zvaničnike držala podalje od naselja, koja Palestinci smatraju preprekom održivoj budućoj državi.

Ubrzo nakon što je Pompeo posetio naselje, američki Stejt department objavio je da proizvodi iz izraelskih naselja mogu biti označeni kao "proizvedeno u Izraelu".

State Department je saopštio da je promena politike označavanja porekla proizvoda "u skladu sa spoljnopolitičkim pristupom zasnovanim na stvarnosti".

Pre nego što se uputio na Zapadnu obalu, Pompeo se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je pohvalio Trampovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i izraelski suverenitet nad Golanom.

Palestinci i deo međunarodne zajednice izgradnju jevrejskih naselja smatraju kršenjem međunarodnog prava.

Jevrejska ili Izraelska naselja nalaze se na području Zapadne obale, Istočnog Jerusalima i Golanske visoravni. Nastala su nakon Šestodnevnog rata 1967. godine kao civilne nastambe na zemlji koju je Izrael osvojio od Jordana, Egipta i Sirije.

Sirija osudila posetu Pompea

Sirijska vlada osudila je, kako je navela, "provokativnu" posetu Majka Pompea spornoj Golanskoj visoravni, prenela je agencija AFP.

"Poseta Pompea predstavlja provokativan korak pred kraj mandata Trampove administracije i flagrantno kršenje suvereniteta Sirijske Arapske Republike", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Sirije, koje je prenela državna novinska agencija SANA.

XS
SM
MD
LG