Dostupni linkovi

Izrael gađao položaje sirijske vojske i iranskih snaga u Siriji


Izraelske snage na Golanskoj visoravni, fotoarhiv

Izrael je saopćio da je pokrenut zračni napad na položaje sirijske vojske i iranskih snaga Quds (Kads) u Siriji nakon što su na Golanskoj visoravni pronađene eksplozivne naprave.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da su tri vojnika poginula, a da je jedan ranjen tokom "izraelske agresije", prenosi Reuters.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Jonathan Conricus (Džonatan Konrikus) rekao je da je pogođeno osam ciljeva od oblasti na sirijskoj strani Golanske visoravni do periferije Damaska.

Prema njegovim riječima, tu spada iranski štab na međunarodnom aerodromu u Damasku, tajna vojna lokacija koja je služila kao prijem za iranske delegacije po dolasku u Siriju i Sedma divizija sirijskih oružanih snaga.

On je dodao da su pogođene i sirijske napredne baterije sa projektilima zemlja-zrak nakon štu si gađale jednu od izraelskih letjelica.

Izrael je u više navrata gađao iranske ciljeve u Siriji i njihovih savezničkih milicija, uključujući libanski Hezbollah (Hezbolah), navodeći da neće tolerirati prisustvo Irana u toj zemlji.

Conricus je istakao da su tri protupješadijske mine pronađene nedaleko od položaja izraelske vojske na Golanskoj visoravni.

"Mine su postavili pripadnici sirijskih snaga ali su uputstva, instrukcije i kontrolu vodile iranske snage Quds zbog čega je donesena odluka o odgovoru na njihove položaje u Siriji", dodao je Conricus.

XS
SM
MD
LG