Dostupni linkovi

Sirija u fokusu samita EU i Rusije


Vladimir Putin sa Barrosom i Rompuyem u Sankt Petersburgu
Vladimir Putin sa Barrosom i Rompuyem u Sankt Petersburgu
Evropski čelnici se nadaju da će nakon sastanka u Sankt Petersburgu u ponedjeljak, ruski predsjednik Vladimir Putin zauzeti čvršći stav prema sirijskoj krizi. Prije svega da će pristati da utječe na Bašarove snage da iz gradova povuku teško naoružanje.

I Rusija i Kina odupiru se američkim i evropskim pozivima da osude režim u Siriji i zahtjevu da se Bašar al Asad povuče s mjesta predsjednika.

Na sastanak u najljepši ruski grad stigli su, među ostalim, šefica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Oni se pouzdano nadaju da će ovaj sastanak iskoristiti da obnove svoje veze s Vladimirom Putinom nakon njegova povratka na predsjedničku funkciju.

No, Sirija će ipak dominirati dnevnim redom. Ashtonova je, nakon sastanka s kolegom Sergejem Lavrovim, izjavila da je Rusija „ključni igrač u ostvarenju Ananovog plana“.

Ministrica vanjskih poslova SAD, Hillary Clinton objavila je poruku koju je prenijela Lavrovu.

"Asadov odlazak ne mora biti preduvjet, ali bi trebao biti rezultat. Svi moramo intenzivirati naše aktivnosti kako bi se realizirala politička tranzicija, a Rusija mora biti za istim stolom i pomoći. Sirijski narod zaslužuje tu šansu i to po mogućnosti što mirnodopskiju.“

Jedan neimenovani evropski dužnosnik izjavio je kako se želi biti sigurnim da će Rusija iskoristiti svoje moći i uvjeriti Asada da provede mirovni sporazum. " Ruska strana nije do sada bila od velike pomoći u pronalaženju političkog izlaza iz krize“, kazao je isti izvor.

Paralelno, sirijski predsjednik Asad optužio je vanjske faktore za izazivanje podjela u njegovoj zemlji. On je demantirao da su njegove snage imale bilo kakvu ulogu u masakru u Huli. Prošle je sedmice u tom selu ubijeno 108 ljudi, a skoro polovina su bila djeca.
XS
SM
MD
LG