Dostupni linkovi

Ruši li se Ananov mirovni plan za Siriju?


Ban Ki-mun na Forumu u Istanbulu
Ban Ki-mun na Forumu u Istanbulu
Dok snage Bašara Al Asada ponovo granatiraju Hulu, grad u kojem su prošlog petka ubili više od 100 ljudi, sirijski pobunjenici traže od izaslanika međunarodne zajednice Kofija Anana da objavi da plan za Siriju nije uspio. Kako javlja BBC, sirijski pobunjenički komandanti podijeljeni su oko juče datog roka Asadu za obustavu vatre u narednih 48 sati.

Sirijska vojska granatira središte Hule, oblast u kojoj je prošle nedjelje 108 osoba ubijeno u masakru koji je države Evrope, SAD i Azije naveo da protjeraju sirijske diplomate.Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, i aktivisti lokalnih komiteta za koordinaciju javljaju da je Hula napadnuta uglavnom iz teških mitraljeza.

U međuvremenu je prvi čovjek UN, Ban Ki Mun ponovo pozvao sirijske vlasti da obustave nasilje i istakao da međunarodni posmatrači nijesu u Siriji da bi gledali ubijanje nevinih ljudi.

"Masakr u Siriji koji smo vijedjeli prošlog vikenda može gurnuti Siriju u katastrofičan građanski rat, građanski rat od kojega se zemlja nikada neće oporaviti. Ja zahtijevam da se vlada Sirije ponaša u skladu sa svojim obavezama prema Ananovom mirovnom planu", kazao je Ki Mun.

“Ujedinjene nacije neće boraviti u Siriji samo da bi gledali pokolj nevinih civila. Nijesmo tamo da bi igrali ulogu pasivnih posmatrača nezamislivih razaranja", naglasio je.

Ban Ki Mun je govorio na samitu Alijanse civilizacija u Istanbulu, koji provomiše razumijevanje između zapadnih i islamskih civilizacija. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan na istom je skupu je rekao da su djeca "masakrirana u Hami, Homsu i Huli", kao i da međunarodna zajednica ne bi trebalo da se oglušuje o represiju u Siriji.

Zbog masakra u Huli oglasio se i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad porukom da odgovorni treba da budu kažnjeni. Posmatrači UN okrivili su za zločin u Huli prorežimske grupe dok je sirijska vlada porekla odgovornost za ubistva, za koja je okrivila "naoružane teroriste".

No, Rusija, od čijeg stava zavise odluke Savjeta bezbjednosti UN, kako je u srijedu uveče poručio predsjednik Vladimir Putin, ne razmatra promjenu stava o Siriji, dodajući da bi svaki pokušaj pritiska na Moskvu bio neprimjeren.

Sa druge strane, o stavu Rusije američki senator Džon Mekejn, u četvrtak je na jednoj konferenciji u Kuala Lumpuru rekao:

“Sramota je da Savjetu bezbjednosti UN ponovo treba da bude otežano da djeluje zbog toga što Kina i Rusija stavljaju veto na bilo kakvu značajniju akciju protiv Sirije. Takođe je razočaravjuće da SAD odbijaju da pokažu svoju lidersku ulogu i pruže pomoć sirijskom narodu“.

Rok Asadu da obustavi nasilje 48 sati

Kina je, pak, u četvrtak pozvala svijet da ima strpljenja za mirovni plan za Siriju međunarodnog izaslanika Kofija Anana i ocijenila da nema brzih rješenja za krizu u toj zemlji.

"Kina vjeruje da je situacija u Siriji trenutno svakako veoma komplikovana i ozbiljna. Istovremeno, vjerujemo da su Ananovi posrednički napori veoma efikasni i da treba da imamo više vjere u njega i da ga podržimo", izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Liu Vejmin.

Masakr u Huli
Masakr u Huli
Sirijski pobunjenici dali su u srijedu uveče rok od 48 sati predsjedniku Bašaru al Asadu da ispuni odredbe Ananovog plana ili će se suočiti sa posljedicama.

No, kako javlja BBC, došlo je do podjela u pobunjeničkom taboru oko postavljenog roka za obustavu nasilja. Jedan od komandanata pobunjeničkih snaga u četvrtak je pozvao Anana da proglasi neuspjeh plana, koji je usvojen prije sedam sedmica, kako bi pobunjenici mogli da nastave napade na Asadove snage.

Sirijske vlasti u međuvremenu su oslobodile 500 zatvorenika uhapšenih pod sumnjom da su umiješani u ustanak koji traje 14 mjeseci Anan je prije dva dana apelovao da Asad oslobodi te zatvorenike.

U izvještaju državne televizije navodi se da su iz zatvora puštene osobe koje su bila umiješane u nemire, ali “nijesu okrvavile ruke”.

Visoki izraelski vojni oficir, general major Jair Golan izjavio je, povodom ove bliskoistočne krize, da se Sirija kreće ka kolapsu i da može da postane "skladište naoružanja" za islamističke militante ukoliko skrene u haos.

"Sirija je u građanskom ratu koji će dovesti do propasti države, a terorizam će da procvjeta. Sirija ima veliki arsenal", izjavio je Jair Golan na konferenciji na Univerzitetu Bar Ilan.

U nasilju u Siriji prema procjenama je poginulo više od 13.000 ljudi, a sukobi ne prestaju uprkos sporazumu o prekidu vatre od 12. aprila, donesenom uz posredovanje izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Anana.
XS
SM
MD
LG