Dostupni linkovi

Asad negirao odgovornost za masakr u Huli


Bašar Al Asad
Bašar Al Asad
Sirijski predsednik Bašar al Asad odbacio je u nedelju tvrdnje da su provladine snage na bilo koji način umešane u masakr u Huli, kada je ubijeno preko 100 ljudi, među kojima i žene i deca.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu Asad je ovaj masakr opisao kao “ružan zločin” koji čak ni “monstrumi” ne bi mogli da učine, prenosi BBC. Sirijski predsednik je optužio spoljne sile za podeljenost u toj zemlji.

"Ono što se desilo u Huli i drugim mestima jesu užasni masakri koje čak ni monstrumi nisu u stanju da naprave. Ako ne osećamo bol, bol koji pritišće naša srca, kao što sam ih i sam osetio gledajući brutalne scene, posebno decu, onda nismo ljudska bića”, rekao je Asad.

Asad je dodao da Sirija prolazi kroz svoju najkritičniju fazu od kraja kolonijalizma, prenosi AP. Njegova poruka je slična ranijim govorima u kojma je krivio teroriste za pobunu u zemlji, koja je počela umartu prošle godine, navodi AP.

"Maske su pale i međunarodna uloga u događajima u Siriji je sada očigledna", rekao je predsednik, dodajući da su održani prošlomesečni izbori u Siriji savršen odgovor "kriminalnim ubicama i onima koji ih finansiraju", prenosi AFP.

On je dodao da terorizam eskalira uprkos političkim koracima kakvi su bili parlamentarni izbori.

"Mi nismo suočeni sa političkim problemom, jer da je tako, onda bi ova partija predložila politički program. Mi smo suočeni sa pokušajem da se unese verski razdor, a oruđe za to je terorizam", naveo je Asad.

To je Asadov prvi govor nakon masakra u Huli kada je ubijeno više od 100 ljudi. Istražitelji UN naveli su da ima jakih indicija da su prorežimske snage odogovorne za bar deo ubistava u Huli.

U međuvremenu, subota je bila najteži dan za sirijsku vojsku od početka sukoba, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava. U toku dana je poginulo 57 provladinih vojnika, što je najteži bilans za vojsku u toku jednog dana od početka pobune u martu 2011. godine.

Nije bilo moguće potvrditi ovaj bilans iz nekog nezavisnog izvora, a sirijske vlasti nisu pomenule ove poginule.

Šef Opservatorija Rami Abdel Rahman je pripisao ovako veliki broj ubijenih vojnika "eskalaciji sukoba koji su pojačani" širom zemlje posljednjih dana.

Nervoza međunarodne zajednice raste. Plan prekida vatre i povlačenja vojske iz gradova, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Anana i dalje se ne poštuje.

“Nalazimo se pred mogućnošću potpunog rata u Siriji. Od Asada sada trebamo dela, ne reči”, izjavio je Anan.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-mun založio se za proširene međunarodne rasprave o Siriji.

“Uzeo sam u obzir preporuke Arapske lige za povećanjem broja posmatrača i određivanjem datuma primene plana izlaska iz krize arapskog i međunarodnog izaslanika Kofija Anana. Nadam se da će o njima raspravljati Savet bezbednosti”, kazao je Ban u Džedi.

Teško do dogovora sa Rusijom

Diplomatske ofanzive, sankcije i pritisci ne deluju. Nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina Berlinu i Parizu, te uoči samita EU-Rusija koji je otviren u nedelju u Sankt Peterburgu, jasno je da se stajališta Zapada i Moskve o Siriji i Iranu neće lako uskladiti.

“Rusija mora shvatiti da budućnost Sirije nije moguća s Asadom na čelu. Moramo pojačati sankcije, izolirati ga te one koji ga podržavaju, poput Moskve, naterati da izgube interes”, smatra francuski ministar obrane Žan-Iv Le Drijan.

Vojska čuva prilaze Tripoliju
Vojska čuva prilaze Tripoliju
Na eskalaciju sukoba reagovala je i organizacija za odbranu ljudskih prava Human Right Watch (HRW) koja je pozvala vlade i preduzeća da "izoliraju" kompanije koje prodaju oružje Siriji, kao što je državna ruska kompanija Rosoboronexport.

"Vlade i preduzeća u svijetu bi trebalo da prestanu da potpisuju nove ugovore s prodavcima oružja, kao što je rusko preduzeće Rosoboronexport koje snabdijeva oružjem sirijsku vladu", navela je organizacija u saopćenju.

"Prema međunarodnom pravu, snabdijevanje oružjem Sirije, gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti, može se smatrati saučesništvom u zločinu. Svaki prodavac oružja bi se mogao suočiti s mogućom zakonskom odgovornosti kao pomoćnik u zločinu i može biti sudski gonjen", naglasila je Organizacija.

Rosoboronexport se smatra kao glavni dobavljač oružja Siriji, međutim treba uzeti u obzir i druge dobavljače, navela je ova nevladina organizacija (NVO).

Stanje u Siriji počelo je da se preliva i na okolne zemlje. U Libanu je, u sukobima u Tripoliju, ubijeno 15 ljudi. Vojska je preuzela kontrolu nad gradom.

Više od 13.400 osoba je ubijeno u gotovo 15 mjeseci sukoba u Siriji, uglavnom civila, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG