Dostupni linkovi

Ukinut pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za ratovanje u Siriji 


Sud Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuo je pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za terorizam i ratovanje u Siriji, saopšteno je iz Suda BiH u ponedjeljak 22. marta.

Navedeno je da je odluka donesena po redovnoj dvomjesečnoj kontroli pritvora, te da se “optuženi ima pustiti na slobodu odmah nakon što Sudu BiH preda sve važeće putne isprave izdate na njegovo ime, a kojima imenovani raspolaže ili su pod njegovom kontrolom ili potvrdu o neposjedovanju istih“.

U saopštenju se dodaje da se Jahji Vukoviću kretanje ograničava samo na područje opštine Maglaj, koje ne može napustiti bez odobrenja Suda BiH.

„Optuženom se zabranjuje putovanje van Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove zabrane, od istog se privremeno oduzimaju važeće putne isprave, koje će optuženi bez odlaganja dostaviti Sudu, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, te se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte“, stoji u saopštenju Suda BiH.

Dodaje se da će mjere zabrane trajati najduzže do pravosnažnosti presude ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Sud Bosne i Hercegovine 27. oktobra 2020. godine odredio je jednomjesečni pritvor Jahji Vukoviću. Odlukom Suda BiH, pritvor je produžen 18. januara.

Pritvor je, kako je navedeno u odluci Suda BiH, određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoka, uništavanja ili skrivanja dokaza, bojazni od ponavljanja krivičnog djela te narušavanja javnog reda.

Jahja Vuković osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Prema navodima Tužilaštva BiH, osumnjičeni Vuković se tereti da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Al Nusra Front, koja je od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija proglašena terorističkom organizacijom.

U Siriji je, prema navodima tužioca, boravio sve do 2019. godine, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Vuković, koji je rođen 1999. godine u Bihaću, izručen je u Bosnu i Hercegovinu 22. oktobra 2020. godine, i od tada se nalazi u pritvoru.

XS
SM
MD
LG