Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije glasali za povratak Sirije u Arapsku ligu


Sedište Arapske lige u Kairu, nedelja, 7. maj 2023. Sirija je na tom sastanku vraćena u članstvo nakon suspenzije 2011. godine
Sedište Arapske lige u Kairu, nedelja, 7. maj 2023. Sirija je na tom sastanku vraćena u članstvo nakon suspenzije 2011. godine

Ministri spoljnih poslova Arapske lige usvojili su u nedelju odluku o ponovnom primanju Sirije nakon više od decenije suspenzije, rekao je portparol Lige Gamal Rošdi.

Odluka je doneta na zatvorenom sastanku arapskih ministara spoljnih poslova u sedištu Arapske lige u Kairu, dodao je Rošdi, portparol generalnog sekretara Arapske lige.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi suspendovano je 2011. nakon krvavog gušenja uličnih protesta protiv Asada koji su doveli do razornog građanskog rata, a mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Sirijski predsednik Bašar el Asad može da prisustvuje samitu Arapske lige kasnije ovog meseca "ako to želi", rekao je generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt nakon što je Sirija ponovo primljena u Ligu.

"Kada poziv pošalje zemlja domaćin, Kraljevina Saudijska Arabija, i ako želi da učestvuje, učestvovaće", dodao je, preneo je Rojters.

Sirija je pozvala arapske države da pokažu "uzajamno poštovanje", nakon što je Arapska liga izglasala da je ponovo prihvati posle više od decenije otuđenosti zbog građanskog rata u Siriji.

U saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova se navodi "važnost zajedničkog rada i dijaloga za preduzimanje izazova sa kojima se suočavaju arapske zemlje".

Nedavno je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, ponovo uključilo Siriju u posete i sastanke na visokom nivou, iako se neke, uključujući Katar, i dalje protive potpunoj normalizaciji bez političkog rešenja sirijskog sukoba.

Kako je predsednik Bašar Asad povratio kontrolu nad većim delom zemlje uz pomoć ključnih saveznika Rusije i Irana, neki od suseda Sirije koji su bili domaćini velikom broju izbeglica preduzeli su korake ka ponovnom uspostavljanju diplomatskih veza sa Damaskom, piše agencija Asošijejted pres (AP).

U međuvremenu, zalivske monarhije Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein ponovo su uspostavile veze.

Zemljotres 6. februara koji je potresao Tursku i Siriju bio je katalizator dalje normalizacije odnosa širom arapskog sveta, kao i regionalnih rivala Saudijske Arabije i Irana koji su ponovo uspostavili veze u Pekingu, koji je podržao suprotstavljene strane u sukobu.

Iako su nekada podržavale opozicione grupe za svrgavanje Asada, Saudijska Arabija i Sirija su preduzele korake ka obnavljanju ambasada i letova između dve zemlje, što je, kako stručnjaci kažu, bio glavni uvod u vraćanje Sirije u Arapsku ligu.

Jordan je prošle nedelje bio domaćin regionalnih razgovora koji su uključivali izaslanike Saudijske Arabije, Iraka, Egipta i Sirije.

Dogovorili su se oko okvira, nazvanog "jordanska inicijativa", koji će polako vratiti Damask u arapsko okrilje.

Amanov najviši diplomata rekao je da je sastanak "početak političkog puta koji predvode Arapi" za rešenje krize.

Sukob u Sudanu je takođe na dnevnom redu, dok arapske vlade pokušavaju da stabilizuju nestabilno primirje u tekućim borbama koje su ubile stotine ljudi u poslednjih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG