Dostupni linkovi

Sinagoga u Zenici vraćena Jevrejskoj zajednici BiH 


Zenica, grad u BiH
Zenica, grad u BiH

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je u Odluku kojom se zgrada zeničke Sinagoge vraća na korištenje Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz gradske uprave u utorak, 23. februara.

Od 1968. godine ovim objektom je upravljala Javna ustanova Muzej grada Zenica.

Sama zgrada je nacionalni spomenik kulture.

„Povrat ovog objekta u vlasništvo Jevrejske zajednice BiH zasigurno predstavlja znak podrške i multietničkog opredjeljenja gradskih struktura, ali i cjelokupnog stanovništva grada,“ navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, govoreći o ovoj „historijskoj odluci“, poručio je kako, nažalost, Zakon o restituciji još ne postoji, pa će Grad ostati vlasnik objekta.

„Na ovaj način poslali smo poruku jedinstva, s obzirom na to kako je odluka donesena jednoglasno ali i kako je Zenica oduvijek bila i ostala multietnički grad,“ kazao je Kasumović.

Inače, zgrada je izgrađena 1903. godine, a projektovao ju je inžinjer Miloš Komadina. Objekt je građen u pseudo-maurskom stilu dok je posljednja rekonstrukcija objekta izvršena 2011. godine.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci pozdravio je ovakvu odluku.

„Čini mi se da je ovo dobar potez u pravom smjeru jer pokazuje da se može uraditi nešto na restituciji i bez čekanja zakona, jer svi ostali su dobili neke svoje prostorije na korištenje. Onda pošto ne smije biti besplatno moraju plaćati jednu marku po kvadratu, ali barem imaju nešto,“ kazao je Finci za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da će zgrada Sinagoge, koju „sa pravom zovu mala Vijećnica jer podsjeća svojim bojama na sarajevsku Vijećnicu“ biti u funkciji izložbene galerije i kulturnog centra.

„Jevrejska zajednica od devedesetih godina pa do danas nije povratila nijedan jedini kvadratni metar tako da je ovaj akt opštine Zenica jako pozitivan i pokazuje da se može,“ rekao je Finci.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi, pored Poljske, koja nije donijela Zakon o restituciji i denacionalizaciji. To je razlog zbog kojeg je i Evropski parlament zatražio od BiH da osigura pravo na vlasništvo. Ovo se tiče jevrejske zajednice kojoj je imovina oduzeta od 1941. do 1945. godine i nije vraćena.

„Kod nas postoji fama da je restitucija jako skupa. Da košta kako neko reče 83 milijarde maraka (oko 41 milijardi eura), što je naravno apsolutno previše, jer ja tvrdim da do restitucije može doći bez jednog jedinog potrošenog dinara. Dovoljno je da nam priznaš naše vlasništvo, da nam daš to na korištenje i to ne košta nikoga ništa,“ izjavio je Finci.

„Međutim, najlakše se pravdati da je to jako skupo,da nemamo sredstava, da smo mi zemlja poslije rata i na tome se sve završava,“ dodao je on.

Finci kaže da u BiH živi oko 900 Jevreja. Jevrejske opštine su formirane u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci, Doboju i Tuzli. U Zenici, gradu u središnjoj BiH, trenutno živi oko 60 Jevreja.

XS
SM
MD
LG